Forskning: Sömnbrist ökar risken att smittas av covid-19

Kvinna som har problem att somna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:17

Efter reklamen: Så funkar sömnhormonet melatonin

(1:17)

Sömn är viktigt för hälsan på många sätt: bland annat påverkar den vårt immunförsvar och därför också vår förmåga att stå emot infektioner.

Störd sömn och insomningssvårigheter kopplas bland annat ihop med ökad risk för luftvägsinfektioner, förkylningar och lunginflammation. Hur bra vi sover påverkar också hur bra vi svarar på vaccin.

För lite sömn gör oss känsligare för coronaviruset

Nu visar en ny studie att sömnbrist också ökar vår sårbarhet att smittas av covid-19. Det ökar även risken för att man får en svårare form av sjukdomen.

Sömnforskaren: Så sover du bättre och lugnare i kristider

I den nya studien tittade man på nästan 3000 personer som jobbar inom vården. I sitt arbete kom de i kontakt med covidpatienter. 24 procent av de som blev smittade av coronaviruset uppgav att de hade sömnproblem. De som smittades uppgav också i högre grad att de kände sig utbrända, jämfört med de som inte smittades.

Av de som drabbades av covid-19 uppgav dubbelt så många att de hade minst tre typer av sömnproblem: De sov för lite, de sov dåligt och de använde sömntabletter, jämfört med de vårdarbetare som inte smittades.

Varje timmes sömn räknas

Studien visar också att den som led av sömnbrist kunde sova sig till ett bättre skydd mot covid-19. Varje extra timmes sömn minskade risken att få covid-19 med 12 procent.

Forskare tror att sömnbristen påverkar immunförsvaret negativt genom att sömnhormonet melatonin och stresshormonet kortisol hamnar i obalans.

Studien är gjord bland vårdpersonal i fem europeiska länder samt USA. De tillfrågades bland annat om sin livsstil, hälsa, sina sömnvanor och om de kände sig utmattade på grund av sitt arbete. Studien är publicerad i BMJ Nutrition Prevention & Health.

Foto: TT

Redaktionens tips

7 tecken på att du har haft covid-19 utan att veta om det

DÅ påverkar fullmånen din sömn mest

Michael Mosleys 5 bästa tips för ett starkt immunförsvar

Dela på: