Läkaren svarar: Detta bör du veta innan du tar melatonin

Är det farligt att ta melatonin mot sömnbesvär?
Tips för bättre sömn
Slå på ljud

Fråga: Min dotter, 18 år, får melatonin (Circadin) av sin kompis när hon har svårt att somna. Hon säger att det inte är farligt. Hennes kompis köper melatonin receptfritt på apotek utomlands och delar med sig av. Vad vet man om riskerna?

/Jessica

Svar: Melatonin är ett hormon som tillverkas i tallkottkörteln, epifysen, i hjärnan och det hjälper till att styra vår dygnsrytm. Man kan säga att det förstärker att vi styrs av ljus och mörker över dygnet.

Det görs mer melatonin på natten då vi ska sova, och vi kan känna oss lite dåsiga av det. I Sverige är melatonin receptbelagt och ska egentligen bara skrivas ut till personer över 55 år.

Här klassas det alltså som ett läkemedel, men i andra länder är det kategoriserat som ett kosttillskott. Det senare beror sannolikt på att det inte betraktas som ett potentiellt giftigt preparat, och det finns inga rapporter om att man ska ha överdoserat melatonin.

Vi som skriver det på recept här ser det mest som ett alternativ till andra, vanliga sömnmedel som är mer effektiva, och bara när det ska användas under en kortare period av äldre personer som tappat sömnrytmen.

Jag ser alltså ingen större risk att ta en enstaka Circadin, och om din dotter somnar eller sover bättre så beror det förmodligen mest på placeboeffekten av att ta tabletten. Placebo verkar överlag ganska starkt.

När det gäller receptbelagda läkemedel generellt avråder vi från att ta andras mediciner. När vi skriver ett recept så är det till just den personen som står på receptet och vi har övervägt om det ska passa eller ej.

Det här är melatonin

Melatonin är ett hormon som i kroppen produceras av tallkottkörteln, en endoktrin körtel i hjärnan. Körteln i sig är inte större än en halv ärta.

Kroppens utsöndring av melatonin hämmas av ljus och stimuleras av mörker. De högsta halterna av melatonin har vi oftast mellan 2-4 på morgonen, för att sedan avta och ligga på låga nivåer under de ljusa timmarna på dygnet.

Melatonininsöndringen brukar minska och de dygnsrytmiska förändringarna bli allt mindre uttalade med stigande ålder.

Circadin, tabletterna som nämns i texen ovan, är ett receptbelagt läkemedel som enligt Läkemedelsverket är godkänt för korttidsbehandling (då upp till 3 veckor) vid primär insomni hos patienter 55 år och äldre.

Biverkningarna av Circadin är lindriga och ligger i nivå med placebo. Vare sig tecken på beroende eller utsättningsreaktioner har noterats.

Källa: Läkemedelsverket

Red amn: Denna artikel gjordes innan melatonin började säljas receptfritt i Sverige.

Läs mer:

Nu finns melatonin receptfritt i Sverige

Risker och biverkningar av melatonin? Så säger experterna


Så boostar du melatonin på naturlig väg

De 7 vanligaste sömnproblemen – och tipsen som hjälper

Utvald läsning