SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

”Julen är min värsta tid under året” – så undviker du ångest och depp

15 dec, 2022 
kvinna ångestfull med tomteluva och massa paket att slå in
För många är julen en fröjdefull tid. Men för vissa är det en jobbig och ångestfylld högtid där ensamheten kan göra sig påmind. Här är några viktiga val och vanor för en riktigt god och harmonisk jul!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under julhelgen förväntas vi tindra förnöjt med ögonen och hålla sams med halva släkten, ha det lugnt och skönt och känna oss allmänt kärleksfulla och givmilda. Men ofta är det faktiskt så att vi är mindre lyckliga vid jul än andra tider på året. Det här menar forskare att det kan bero på.

Se också: Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det

Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera detBrand logo
Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det

Därför är vi mer olyckliga under julen

Det visar den europeiska forskningsstudien ”Christmas and Subjective Well-Being”, som forskning.se tidigare rapporterat om, där Sverige har ingått. Vårt välbefinnande sjunker rejält före och under julen, visar studien.

Enligt forskarna är anledningarna sannolikt flera: Generellt är vi mer stressade överlag inför julen – och inte sällan är också den ekonomiska pressen stor. Men det finns en grupp som faktiskt klarar sig bättre än andra i juletid – de som är troende.

Annons

Deras välbefinnande dippar inte lika mycket, vilket kan förklaras med att julen inte har samma materiella betydelse för dem. De som är starkast religiösa mår till och med bättre under jul än andra.

Undvik ångest och stress i jul – 12 råd

Glöm perfektion och sänk kraven

För den som lever med höga krav på sig själv blir julen en kulmen av stress och press: paketkalendrar, hemlagat, välstädat, perfekta julklappar, bjudningar, tindrande barn och påklistrat mys.

Sänk kraven så kan du sänka axlarna och njuta av din egen tillvaro – om du är mer harmonisk kommer det smitta av sig på andra i din närhet och stämningen blir bättre. Ingen bryr sig om det skarvas lite i kanterna. Är det någon som absolut inte kan tänka sig köpt sill eller köpta pepparkakor till jul, då fixar dem det själva!

Undvik konflikter under julen

Bestäm dig för att ducka så många konflikter du kan. Låt barnen ha lite slappare regler på jullovet, ignorera svärmors pikar, strunta i vem som fick flest julklappar om alla är nöjda och gör något annat om du känner att irritationen kommer smygande. Självklart ska du inte tolerera vad som helst, men ibland kan det vara bäst att låta det passera.

Annons

Boka in dig själv i kalendern

Julen blir lätt en lång radda av måsten, påklistrade släktbesök och aktiviteter för att hålla barnen nöjda. Glöm inte att ta dig tid för dig själv och sådant som får dig att må bra. En promenad med en vän, en tupplur, läsa en bok och så vidare.

Ta hjälp

Du vet ordspråket ”It takes a village to raise a child”? Var inte rädd för att ta hjälp av vänner och grannar, även i juletid. Passa varandras barn, ta med dem på utflykter, fixa middagar ihop. Det blir enklare och roligare för alla.

Prioritera träning

Märkligt nog brukar antalet träningstillfällen ebba ut när man är ledig – och har hur mycket tid som helst!? Men framförallt när du är tillsammans med samma personer under lång tid i sträck och det blir mycket mat och stillasittande kommer ett träningspass eller en löprunda göra under för både ditt humör och din hälsa!

Se till att få dagsljus

Planera dina aktiviteter så att du kommer ut när det är som mest ljus, det gör stor skillnad för ditt mående.

Annons

Fokusera på det som är viktigast

Är tid för vila viktigast? Gå loss! Jobbar man bara med paketeringen och marknadsföringen på rätt sätt kan alla tycka att det är härligt att bara dega ett par dagar, utan att någon blir frustrerad eller uttråkad. Behöver ni tid tillsammans? Avboka alla måsten och investera tid i familjen eller förhållandet.

Skapa egna traditioner

Skapa egna traditioner som passar er familj, och skippa gamla ”borden” som ingen har glädje av.

Ät och drick med måtta

För vissa är mat och dryck det viktigaste med julen. Och självklart ska du njuta av julens läckerheter – men gör det med balans och mindfulness i sinnet. För mycket av det goda blir inte gott till slut och gör bara att du mår dåligt och halkar in i dåliga vanor. Välj lättare lunch om du vet att kvällen bjuder på mycket godsaker och ät gärna extra hälsosamt veckan innan jul. Och – använd inte alkohol som ett verktyg för att döva stress och upprörda känslor under julen.

Annons

Logga ut

Att se andras jul på sociala medier gör sällan särskilt mycket för välmåendet. Prova att ta en vecka utan sociala medier och bloggar och gå in i din egen återhämtning och gör plats för dina egna drömmar. Ägna julen åt analoga aktiviteter som spel, pussel, lek, pulka, skidåkning och promenader.

Sprid ut kökssysslorna

Genom att dela upp arbetet, ge det god tid, sätta på musik, fixa pyssel vid köksbordet till barnen, tända ljus och hälla upp ett glas glögg kan tiden i köket bli en mysig stund för gemenskap och umgänge istället för ett tråkigt måste.

Lär dig att sörja

Om du har förlorat en närstående och tycker att julen är jobbig, se till att du har någon att prata om dina känslor med – och att du lär dig göra det på rätt sätt. Känner du att din förlust är obearbetad och att du behöver mer stöd, ta kontakt med en terapeut eller en grupp för anhöriga som varit i liknande situation som dig. Att prata med någon som förstår och varit med om samma sak kan göra stor skillnad för ditt mående.

Så hanterar du ensamhet i jul

Ensamhet kan vara en annan orsak till att vi mår sämre runt jul, då känslan också kan göra sig extra påmind på högtider. Psykologen Anna Bennich har i MåBra tidigare gett sina råd till en läsare om hur man kan lätta känslor av ensamhet kring jul.

Psykologen Anna Bennich tittar in i kameran
Psykologen Anna Bennich ger råd om ensamhet kring julen.
  • Våga berätta för andra att du känner dig ensam under julen. Många människor vill bjuda in – bara de vet om att någon sitter ensam på julafton.

  • Acceptera läget som det är. Slutet av december får helt enkelt vara en svårare tid på året som kanske väcker negativa känslor av exempelvis ensamhet.

  • Var snäll mot dig själv; laga god mat, ta en springtur, gör mysigt hemma med tända ljus och tillåt gråt om så behövs.
  • Att jobba ideellt under julen kan vara både socialt och ett gott tidsfördriv.

  • Smid roliga planer till våren som man kan se fram emot!
Annons