FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Dr Mikael om håravfall – dess orsaker och varför vi drabbas alltmer

14 sep, 2021 
Mikael Sandström och en kvinna som håller i sitt hår
100 till 150 hårstrån per dag är naturligt att man tappar, men enligt Dr Mikael Sandström upplever allt fler att de tappar mer än så. Det här kan håravfallet bero på – och så kan du undvika att drabbas.
Annons
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blöttBrand logo
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blött

I snitt finns ungefär 100 000 hårsäckar på huvudet i vilka hårstrån växer ut i cykler. Generellt är upp emot 90 procent av håret på huvudet i den så kallade tillväxtfasen, medan resterande strån antingen är i en övergångsfas eller vilofas. När hårsäcken ingått i vilofasen, dröjer det inte länge innan hårstrået släpper från huvudet.

Om det här förloppet rubbas, kan det göra att du tappar betydligt fler hårstrån om dagen – vilket resulterar i tunt hår eller kala fläckar.

Håravfall allt vanligare – 6 vanliga orsaker bakom

I tisdagens inslag med Doktor Mikael Sandström i TV4:s Nyhetsmorgon berättar han om de vanligaste orsakerna bakom håravfall, och det man kan säga är att många av dem går att koppla till hormoner och livsstil.

Annons

1. Sjukdomar och infektioner

Att drabbas av infektioner som leder till hög feber, som exempelvis coronaviruset vilket vi skriver mer om här, har visat sig påverka hårets benägenhet att stanna på huvudet.

Sen finns flertalet autoimmuna sjukdomar där håravfall är en biverkning, exempel på det är hypotyreos och hypertyreos (under och överfunktion i sköldkörteln), diabetes och ledgångsreumatism (RA).

2. Att föda barn, eller andra hormonförändringar

I regel upplever kvinnor att deras hår stärks under graviditeten. Detta förklarar Dr. Mikael beror på förhöjda hormonnivåer som gör att hårstråna lever lite längre. När barnet sedan föds så återställs och nollas det, vilket gör att det upplevs som att man tappar väldigt mycket hår.

– Det är hår som kommer tillbaka, men tar upp emot ett år i alla fall, förklarar han i Nyhetsmorgon.

Detta kan också inträffa i samband med andra naturliga hormonförändringar, exempelvis puberteten eller klimakteriet.

Annons

3. Stress och psykisk ohälsa

Höga stressnivåer kan både göra så att håret ramlar av och att vi snabbare får gråa hårstrån, förklarar Dr. Mikael.

– Där kan man verkligen se att det blir grått och till och med vitt. Det är dock lite av en villfarelse då det har med omsättningen på håret att göra. Det som är kvar tenderar att vara lite gråare än de som faller av vilket gör att det ser mer grått eller vitt ut.

4. Medicinering och läkemedel

Flera sorters mediciner kan leda till håravfall. Exempel på det är blodförtunnande medicin, cytostatika (används vid cancerbehandling), betablockarare (används vid behandling av dåligt hjärta) och Litium (används vid medicinering av depression och bipolär sjukdom).

5. Vitaminbrist och näringsfattig kost

Om du äter för lite, för näringsfattigt eller har brist på vitaminer, järn, zink, magnesium eller protein så kan det göra att du tappar mer hår än vanligt.

6. Skadande hårbehandling

Att bleka, platta, locka, föna håret kan skada håret och resultera i att det går av. Det gäller även hårt åtdragna toffsar och flätor som kan skada håret och leda till ett ökat håravfall.

Annons

Doktor Mikael om PRP-behandling – funkar det?

Genom att stressa mindre, ta hand om sig själv och sitt hår samt äta näringsrik mat där man får i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver så har man bäddat för en god hårhälsa. Men att alltid upprätthålla detta är ju lättare sagt än gjort och kanske vill man göra något för att ytterligare ge sin hårtillväxt en skjuts.

En av de kanske senaste trenderna när det kommer till att öka hårtillväxten är att göra en PRP-behandling, eller en vampyr-behandling som den också kallas, en metod även Doktor Mikael bemöter i programmet. Så beskriver han att en behandling går till:

– Man tar blod från patienten, centrifugerar det, får ut mycket trombocyter – blodplättar och som man tänker sig – tillväxtfaktorer, sprutar in det i hårbotten och så kommer håret tillbaka.

Men funkar det?

– Viss evidens finns det, en del tycker att det blir bra men det är ganska nytt. PRP-metoden i sig är dock inte ny utan används också för att behandla exempelvis artros. Men det är i sin linda, jag kan inte såga det helt, men det finns de som det inte hjälper någonting men kostar en väldig massa pengar.

Se ocksåExpertens bästa tips för att dölja kvinnligt håravfall.

Källa: TV4 Nyhetsmorgon, Kry.se, MåBra

Foto: TT/Unsplash.

Annons