Experten tipsar: Så här döljer du kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall går att dölja

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att tappa hår är helt normalt, men i lagom mängd. Håret växer, och faller av, i faser. Därför finns det en fördröjning, till exempel tappar man ofta mer hår ett par månader efter en infektion eller en stressig period. Just stress och sjukdom är vanliga orsaker till en försvagad hårsäck som får stråna att falla av i förtid. Andra orsaker är dieter, näringsbrist och mediciner vissa mediciner. Tappar man mer än 100 hårstrån om dagen räknas det som håravfall.

Men vad kan man göra i väntan på att håret kommer in en ny tillväxtfas igen? Under tiden kan du faktiskt fuska fram mer hår, till exempel med förtjockande produkter och hårfibrer. Men idag finns också mer avancerade produkter mot håravfall, bland annat sådana som bygger på stamcellsteknologi.

Se ocksåDoktor Mikael om orsakerna bakom håravfall.

Frisören: Be om en stylingkurs

Här berättar frisören Anna Qvist på salong Guldkammen i Upplands-Väsby utanför Stockholm hur hon gör för att få håret att se tjockare ut. Hon har själv ett tunt hår som kräver en hel del fusk i perioder.

– För mig räcker det inte med en produkt för att få volym i mitt hår, jag behöver flera. Så är det nog för andra med tunt hår också. Om jag inte fuskar med styling och löshår ser mitt hår jättetunt ut.

anna qvist, frisör

Anna Qvist driver salong Guldkammen i Upplands-Väsby.

Det finns många knep att ta till för att dölja håravfall. Ett är att föna håret på rätt sätt, ett annat att använda förtjockande stylingprodukter korrekt. Vissa kräver nämligen värme för att aktiveras.

– Gå till din frisör och be att få gå en stylingkurs. Då kan du lära dig att få upp volymen själv hemma. En annan fördel är att du kan få tips om stylingprodukter som passar just dina behov.

Så här fuskar du fram MER hår

  • Föna håret efter tvätt, men grunda alltid med värmeskydd först! Om du låter håret självtorka, ligger det platt mot skalpen och suger upp fett från hårbotten. Fettet gör håret tyngre och plattare. Fönar du däremot upp hårrötterna från hårbotten, så håller de sig renare längre.
  • Testa torrschampo i nytvättat hår. Fördelen är att det suger upp fett från hårbotten och du slipper att håret blir nedtyngt. Torrschampo ger även håret extra volym.
  • Det finns många produkter som förtjockar håret, till exempel stylingcrèmer och serum. Men tänk på att de ibland behöver aktiveras med värmen från en fön. Låter man håret självtorka, uteblir effekten.
  • Struktursprayer och andra texturgivare gör håret strävare och och det känns då fylligare. Det finns också stylingprodukter som ger håret densitet utan att göra det strävt. Fundera på hur du vill att ditt hår ska kännas efter stylingen, ska det vara hårt eller mjukt? Prata med en frisör för att hitta produkter som ger den känsla du vill ha i ditt hår!
  • Ett försvagat hår kan må bra av en nattcrème. Det skyddar mot slitage när du sover och gör håret mer lättstylat på morgonen.

Undvik det här vid tunt, skört hår:

  • Sätt inte upp håret på exakt samma sätt varje dag. Det nöter på håret – och det blir ännu mer försvagat!
  • Om du använder snoddar ofta, byt till en i silke. Mjuka material är snällare.
  • Det finns också örngott i silke. Fördelen är att de inte sliter lika mycket på håret.

7 tips för starkare strån

Kerastase hårmask för tjockare, starkare hår

Kerastase Genesis är en serie speciellt utvecklad för att förebygga håravfall. Anti Hair-fall Intense Fortifying Masque stärker försvagat hår med brutna hårstrån. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

XXL Hair Thickener

XXL Hair Thickener ska fönas in i nytvättat hår. Värmen aktiverar crèmen som gör varje hårstrå fylligare. Köp här. (reklamlänk från Awin.com)

madara grow volume shampo

Mádara Grow Volume Schampo gör att håret känns märkbart tjockare. Med rättvisemärkta råvaror. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Hårsnoddar i silke från amelie soie

Snällaste snodden kommer från Amelie Soie. Silk Bows är gjorda av finaste silke som gör att hårstråna inte går av lika lätt. Pris: 125 kr/st. Köp här (reklamlänk från Awin.com).

Oribe Thickening Treatment Spray

Oribe Thickening Treatment Spray är en volymspray som motverkar håravfall och gör tunna hårstrån starkare och fylligare. Parfymfri. Pris: 849 kr/125 ml. Köp här. (reklamlänk från Adtraction)

loreals Magic Retouch utväxtspray

Magic Retouch Magic Retouch är en färgspray som döljer utväxten MEN det döljer även kala fläckar där hårbotten lyser igenom. Spraya där håret är som tunnast. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Toppik hårfibrer

Toppik hårfibrer fäster på hårstrån och ger tjocklek. Det minskar också risken för att hårbotten lyser igenom. Finns för flera hårfärger. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Foto: TT

Läs mer:

Frisören: Därför blir kvinnligt håravfall allt vanligare

9 vanliga hårmyter – så mycket sanning finns det i dem!

9 vanliga misstag nästan alla gör med schampo

Redaktionens tips
Dela på: