Därför drabbas så många av håravfall i pandemin

Kvinna kollar sin hårbotten

Videon kunde inte hittas

I det hårt coronadrabbade USA har man sett en kraftig ökning av antalet personer som tappar onormalt mycket hår. Vissa dermatologer vittnar om att antalet patienter som söker för håravfall har ökat med 25 procent under pandemin. Uppgången började cirka sex veckor efter att det amerikanska samhället stängdes ner.

Se ocksåDoktor Mikael om orsakerna bakom håravfall.

Nära en tredjedel av covid-drabbade tappar mer hår

Experter menar att det finns två orsaker till ökningen: dels att man har haft själva sjukdomen covid-19, dels den psykologiska stress som pandemin har orsakat. I det första fallet handlar det om den fysiska stress kroppen upplever när den försöker återhämta sig från infektionen. I en enkät gjord bland 1567 personer som överlevt covid-19 svarar 423, nästan en tredjedel, att de drabbats av onormalt håravfall efteråt.

Men även stark stress, till exempel i samband med att man förlorar jobbet eller att en anhörig blivit svårt sjuk, kan leda till att hår faller av. Man behöver alltså inte ha blivit smittad av coronaviruset för att uppleva stark stress just nu.

Det här är telogen effluvium

Efter infektionssjukdom, operation, graviditet och en intensiv och stressfylld period kan man tappa mer hår än normalt. Detta kallas för telogen effluvium och det orsakas bland annat av psykologisk stress. Vid höga stressnivåer kan hårväxten stanna av i sin tillväxt och gå in i en vilofas. Då tappar man mycket mer hår än vanligt. Normalt tappar vi 50 till 100 strån om dagen, vid telogen effluvium kan man tappa uppemot 1000 hårstrån om dagen.

Ofta har den som drabbas redan hunnit återhämta sig från den utlösande sjukdomen när håravfallet börjar. I de flesta fall växer håret ut igen, men det kan dröja flera månader innan hårväxten blir normal igen.

Även fläckvis håravfall ökar

Man har också sett en ökning av sjukdomen alopecia areata, då man får kala fläckar i hårbotten. Vid sjukdomen anfallet det egna immunförsvaret hårsäckarna. Den här typen av håravfall verkar framförallt öka hos dem som haft covid-19. Man tror att de inflammationer man kan få vid covid-19 ligger bakom immunförsvarets attack av hårsäckarna.

Det här gynnar hårväxten

Det enda man egentligen kan göra mot håravfall är att rida ut stormen och vänta på att vilofasen går över. Den tar cirka tre månader. Det finns en uppsjö av kosttillskott som sägs öka hårväxten, men det finns knappt någon vetenskaplig bevisning alls för att de fungerar. Istället rekommenderar läkare att man lär sig stresshantering och ser till att få i sig en sund och näringsrik kost. Det finns också många förtjockande stylingprodukter som kan dölja håravfallet.

Källor: New York Times, Healthline.com

Foto: TT

Läs mer:

Experten tipsar: Så här döljer du kvinnligt håravfall

Frisören: Därför blir kvinnligt håravfall allt vanligare

8 saker ditt kroppshår kan säga om din hälsa

Utvald läsning