FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Dr Mikael: 7 tecken på att du har IBS – så lindrar du besvären

07 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Doktor Mikael Sandström och kvinna som håller händerna på smärtande mage
Uppblåst mage och ovanlig frekvens på toalettbesöken? Då kan du lida av IBS. Doktor Mikael reder ut de vanligaste tecknen på tarmsjukdomen och hur du lindrar besvären.
Annons
4 sätt att lindra IBS-magenBrand logo
4 sätt att lindra IBS-magen

Att ha problem med magen och tarmarna är väldigt vanligt. Så pass att att cirka elva procent av jordens befolkning, nästan en miljard, lider av fenomenet. Överläkaren Mikael Sandström pratade i tisdagens Nyhetsmorgon på TV4 om de vanligaste tecknen på att man lider av tarmsjukdomen IBS och hur man kan lindra sina besvär.

Vad är IBS?

Irritable Bowel Syndrome, överkänslig tarm, är ett samlingsnamn för många olika typer av mag- och tarmbesvär. Det gemensamma för dem är att man vid undersökningar, till exempel blodprov eller tarmröntgen, sällan hittar något fysiskt fel. Den komplicerade tarmsjukdomen blir därför lätt en uteslutningsdiagnos när ingen annan sjukdom stämmer överens med symtomen. Av de elva procent som lider av mag- och tarmbesvär är den största andelen drabbade kvinnor. Enligt överläkaren doktor Mikael Sandström är problem med mage och tarmar ett världens vanligaste tillstånd och trots att många har väldigt stora besvär kan det vara svårt att veta var gränsen mellan frisk och sjuk går. Men trots detta menar han att det finns några vanliga symtom som kan signalera att en patient har problem med IBS.

Annons

7 vanliga tecken på IBS, enligt doktor Mikael

  1. Färre än tre tarmtömningar per vecka.
  2. Mer än tre tarmtömningar per dag. (Detta gäller bara om du har en onormal tarmtömning och samt något av de resterande symtomen.)
  3. Omväxlande lös och hård avföring.
  4. Känsla av att inte vara riktigt färdig på toaletten.
  5. Känsla av uppblåsthet och buksvullnad.
  6. Slem i avföringen.
  7. Bråttom till toalettbesöken. (Från att inte behöva gå på toaletten till att det är kris och omöjligt att hålla sig.)

Så behandlar du IBS

Även om man inte vet exakt vad som orsakar sjukdomen, kan man lindra besvären betydligt. Enligt doktor Mikael kan en kostomläggning enligt Fodmap vara till stor hjälp för att lindra IBS. Fodmap innebär att man undersöker vilka svårsmälta kolhydrater magen reagerar på.

– Med den här strategin kan man hjälpa tre av fyra patienter. Men man ska räkna med att det kan ta lite tid att reda ut, då man kollar en kolhydrat i tagen, säger Mikael Sandström i Nyhetsmorgon.

Så fungerar Fodmap

Bokstäverna i Fodmap står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Mono-sackarider och Sockeralkoholer (polyols på engelska). De är en grupp kolhydrater som lätt jäser i tarmen.

De fyra grupperna kolhydrater är:

  • Fruktos (fruktsocker)
  • Laktos (mjölksocker)
  • Oligosackarider (vattenlösliga kostfibrer)
  • Sockeralkoholer (naturliga sötningsmedel)

Men kostomläggningen hoppas man kunna hitta de livsmedel i grupperna som magen reagerar på. Metoden går ut på att man utesluter de "rödlistade" kolhydraterna i några veckor. Sedan provar man att återinföra kolhydraterna en i taget för att se vad som händer i magen. Förhoppningen är att kunna hitta och plocka bort de livsmedel man inte mår bra av. På så vis slipper man utesluta andra livsmedel i onödan.

Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT

Läs mer:

6 anledningar att äta fermenterat: Boosta maghälsan med bakterier

Stor guide: De 9 vanligaste sjukdomarna i mage och tarm

Doktor Mikael: Då är din trötthet onormal

Annons