Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

03 sep, 2021 
Kvinnor i toffs
Brukar du ha uppsatt hår? Då får du kanske se upp, att ha vissa frisyrer för ofta kan nämligen leda till permanent håravfall. Måbra ger dig koll på vilka och hur du undviker håravfall.
Annons
TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

Dermatologen Lindsey Zubritsky driver ett stort Instagramkonto med nästan 90 tusen följare och ett TikTok-konto med över 300 tusen följare. På sitt konto lär hon ut, genom korta videoklipp, hur man ska ta hand om hår och hud.

Se ocksåDoktor Mikael om orsakerna bakom håravfall.

I en av sina videos visar hon sina följare olika frisyrer som kan leda till permanent hårlossning eller Traction Alopecia som det också kallas. Traction Alopecia orsakas av långvariga dragningar i hårbotten vilket skadar hårsäckarna.

De här frisyrerna kan orsaka håravfall, enligt Lindsey Zubritsky.

  • Tight hästsvans

  • Tighta flätor

  • Tight knut

  • Cornrows

  • Extensions

  • Dreadlocks

  • Att ha hårspolar när du ska sova

Vad kan du göra för att undvika håravfall då? Lindsey ger sina bästa tips.

Se också Så mycket hår är normalt att tappa när du duschar.

Annons

1. Undvika tighta frisyrer

Försök att inte alltför ofta ha frisyrer som drar i håret. Det är okej att ha det då och då men undvik att ha det varje dag. Att konstant dra i håret kan skada hårsäckarna och göra att håret inte kan växa ut igen.

2. Akta hårlinjen

När du sätter upp ditt hår så ha lösa frisyrer, speciellt runt hårlinjen. Om du har flätor så ha inte i dem längre än två till tre månader, satsa också på att ha lite tjockare flätor och dreadlocks.

3. Variera frisyr

Ha inte samma frisyr hela tiden utan testa att ändra. Det gör att du inte drar lika mycket i håret och ditt hår får en chans att återhämta sig.

4. Kolla efter tidiga tecken på håravfall

Om du ofta har strama frisyrer så kolla varje månad efter följande tecken: Förstört hår runt pannan, att hårfästet drar sig tillbaka och fläckar med hårbortfall där håret har dragits åt. Om du ser något av dessa tecken så sluta genast att sätta upp håret och kontakta en läkare.

TV: Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsformBrand logo
TV: Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsform
Annons