HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Högt blodsocker – här är 6 tydliga varningstecken

15 jun, 2020 
Att blodsockret skjuter i höjden är tecken på att något är fel. Här är tecken att hålla koll på som kan visa om ditt blodsocker inte är normalt.
Annons

5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

När man läser orden ”högt blodsocker” förs tankarna automatiskt till diabetes, sjukdomen som innebär att kroppen inte är tillräckligt känslig för det blodsockerreglerande hormonet insulin.

Men faktum är att väldigt många går runt med symtomen för högt blodsocker, eller hyperglykemi, utan att veta om det. Många, cirka tio procent av befolkningen, har det vi kallar prediabetes – den fas man går igenom innan man utvecklar diabetes typ 2. Och en del går omedvetna runt med fullt utvecklad diabetes typ 2, vilket också innebär att de inte får den behandlad.

Om man inte får sitt höga blodsocker ner till normala värden kan det i längden dels slita på blodkärl, njurar och andra organ i kroppen.

Här är 6 vanliga symtom på högt blodsocker:

Du blir trött

Ett av de vanligaste symtomen vid högt, eller lågt, blodsocker är att man känner sig väldigt trött och slö, särskilt efter en måltid.

Du kissar ofta

När blodet inte kan ta upp och använda glukoset, blodsockret, så får istället njurarna ta hand om överskottet, och det gör att du måste kissa oftare för att få ut det ur kroppen.

Annons

Du får ofta huvudvärk

Många med högt blodsocker har även problem med återkommande huvudvärk. Detta kan bero på att man blir uttorkad av allt kissande.

Du blir oftare törstig

Att du kissar ofta och blir uttorkad leder också till ökad törst, och du märker kanske att du dricker mycket mer än du gjort innan.

Illamående och förvirring

Det finns ett tillstånd som kallas diabetesketoacidos, som bland annat visar sig genom illamående, kräkningar och ett förvirrat tillstånd. Man kan också märka av att andedräkten börjar dofta aceton, att man får on i magen, uppleva rodnad och medvetslöshet. Detta är ett allvarligt tillstånd, som oftare drabbar personer med diabetes typ 1. För de som får det är det inte sällan det första tecknet de märkt på att de kan vara sjuka.

Vid diabetes typ 1 fungerar inte insulinproduktionen över huvud taget, och det som kan hända är att levern börjar bryts ner fett för att tillföra kroppen energi. Detta kan dock ske i så stora mängder att det gör blodet surt och det blir giftigt.

Annons

Varför får man högt blodsocker?

Övervikt och fetma, ärftlighet, ålder, stillasittande och högt blodtryck är några exempel på orsaker som kan ligga bakom högt blodsocker, prediabetes och diabetes typ 2.

Vad är ett normalt blodsocker för en frisk person?

När man mäter blodsocker gör man det i enheten millimol per liter (mmol/l). Ett normalt blodsocker hos en frisk person bör se ut som nedan, enligt Netdoktor.se:

  • 4-7 mmol/l innan måltid.
  • Under 10 mmol/l cirka 1,5 timme efter måltid.
  • 7-10 mmol/l vid läggdags.

Hur sänka blodsockret?

Misstänker du att du har hyperglykemi, eller till och med vet det efter några mätningar, så finns det saker du kan göra för att sänka dem.

– Det kan man göra genom att äta nyckelhålsmärkt mat och minska på stillasittandet – kost och motion är alltid basbehandling vid prediabetes och diabetes 2. Det finns även läkemedel som minskar på insulinmotståndet och kan hålla sjukdomen stången, säger MåBra:s doktor Gunilla Hasselgren.

Prediabetes ger inte alltid symtom, men på 1177 finns ett test man kan göra för att se om man är i riskzonen för att utveckla diabetes 2.

Källa: 1177 vårdguiden, Netdoktor, Hälsoliv, MåBra Foto: TT

Läs mer:

Vanligt bryggkaffe minskar risken för diabetes typ 2

Ny studie: Diabetes typ 2 beror INTE bara på livsstilen

Bästa frukten för dig med diabetes

Annons