ANNONSSAMARBETE MED CURA OF SWEDEN

Det här händer i hjärnan när du sover

Advertisement

Länge uppfattades sömn som ett typ av enhetligt tillstånd som enbart innebar återställande av vår förmåga att hålla oss pigga. Varför kroppen behövde sömn för att klara av detta visste vi inte – men i dag vet vi bättre. Tack vare teknologiska framsteg och forskningsarbete har man lyckats kartlägga sömnens olika faser och funktioner.

Sömnen har visat sig vara biologins kanske mest mångfacetterade och fascinerande mästerverk. Här är svaren på vad som händer i hjärnan när du sover och varför sömnens olika faser är viktiga för din hälsa.

Tjej ligger i säng.
Cailean Denny

Så här är din sömn uppbyggd

Normalt innehåller sömnen fem cykler på ungefär 90 minuter vardera och varje cykel består i sin tur av era olika sömnfaser. En sömnfas kännetecknas av en viss typ av hjärnaktivitet som uppfyller särskilda funktioner. De kallas NREM 1, 2 och 3, där siffran är en indikation på hur djup sömnen är, och cykelns sista fas kallas för REM-sömnen.

Så ”reparerar” hjärnan sig under sömnen

REM-sömn – läker oss och ger nya idéer

Det är under REM-sömnen våra livligaste drömmar äger rum. I drömmarna bearbetas emotionellt upprörande erfarenheter på nytt men utan inytande av stresshormonet noradrenalin, som ger erfarenheten dess emotionella laddning. REM-sömnen läker på så vis våra emotionella sår och gör att vi inte reagerar lika negativt på saker i framtiden.

Under REM-sömnen integreras även den gångna dagens upplevelser med gamla minnen på ett sätt som vi aldrig skulle få för oss att göra i vaket tillstånd. Därför kan erfarenheter, som med vår vakna logik aldrig skulle kopplas samman, integreras och ge oss kreativa idéer och nya perspektiv.

Kvinna i soffa
Cailean Denny

NREM 2 – ökar minnesförmågan

Under den här sömnfasen påverkas vår minnesförmåga. Vetenskapliga experiment har påvisat att en god natts sömn med tillräcklig NREM 2-sömn ökar minnesförmågan för nästkommande dag. Sömnfasen är också viktig för hjärnans minnesprioritering och färdighetsminne. Om du under natten får en högkvalitativ och tillräcklig NREM 2-sömn kommer din hjärna gallra bland dagens upplevelser och lägga extra möda på att lagra de upplevelser som du ansåg var viktiga. Samtidigt kommer din hjärna att hjälpa ditt färdighetsminne genom att fokusera på de områden av hjärnan som har blivit stimulerade under dagen.

NREM 3 – rensar hjärnan

Djupsömnen, som enbart sker under den här sömnfasen, är mycket viktigt för hjärnans faktabaserade minneslagring. Under djupsömnen transporteras nyligen upplevda händelser, som blivit temporärt lagrade i korttidsminnet, till avlägsna delar av hjärnan för permanent lagring i långtidsminnet. Både NREM 2 och 3 påverkar alltså ditt minne, men på olika sätt – därför behövs båda.

En brist på djupsömn kan på sikt leda till allvarliga sjukdomar. En av de viktigaste funktionerna med djupsömnen är att den tio- till tjugo-dubblar hjärnans utrensning av restämnen jämfört med hur ofta detta görs under dagen.

En enkel lösning på dina sömnproblem

Duntäcke på en stol.

CURAs nya tyngdtäcke med högkvalitativt anddun för en djup sömn och fjäderlätta drömmar. Shoppa tyngdtäcket här!

Cailean Denny

Det är alltså viktigt att vi går igenom alla sömnfaser under natten. En otillräcklig och lågkvalitativ sömn kan påverka minnet negativt och kan på sikt även leda till allvarliga sjukdomar. En god natts sömn är kritisk för en bra hälsa och upplever du att du har sömnproblem finns det lösningar och nya rutiner att ta till.

En enkel lösning att börja med redan nu är att investera i ett tyngdtäcke. Tyngdtäcket skapar ett tryck mot huden när man sover, vilket producerar och frisätter må bra-hormoner i kroppen. Studier visar att 9 av 10 sover bättre med ett tyngdtäcke från CURA of Sweden. Resultatet för majoriteten av de som testar täcket blir både en ökad avslappning och en förbättrad sömnkvalitet.

PROVA I 30 NÄTTER - LÄS OM CURAs NÖJD-KUND-GARANTI

TV: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt
0:57

Efter reklamen: TV: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

(0:57)