Fråga experterna Kom igång med träningen MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om MåBra Löpning
ANNONSSAMARBETE MED NOVO NORDISK

När kroppen inte beter sig som andras – obesitas är en synlig och osynlig sjukdom

26 maj, 2025
Du försöker göra allt rätt. Följer kostråd, rör på dig och lever hälsosamt. Men trots det känns det som om kroppen ständigt motarbetar dig. Det är vardagen för många som lever med obesitas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt

I Sverige lever ca 1,4 miljoner personer med obesitas. Men trots att det är en av våra största folkhälsoutmaningar omges den kroniska sjukdomen ofta av ett stort stigma. Många tror att obesitas handlar om dålig karaktär och att den drabbade bara behöver äta mindre och röra sig mer. Verkligheten är dock inte så enkel – men det finns stöd att få.

Hormonerna fungerar inte som de ska

Det många inte vet är att hos de med obesitas är hormonerna som styr hunger och mättnad i obalans, vilket gör att man känner en ständig hunger och har svårt att känna sig mätt. Det finns många orsaker till att en person utvecklar obesitas och det är ofta mycket svårt att bibehålla en viktnedgång över en längre tid.

Fotograf: Annelie Riggo

Maria Eklind, medicinsk direktör på Novo Nordisk, menar att det finns många förutfattade meningar kring obesitas.

– En del tror att övervikt bara handlar om vad man äter och hur mycket man rör på sig, men ofta ligger en kombination av flera faktorer till grund för obesitas. Till exempel påverkar vårt genetiska arv risken att utveckla sjukdomen. Även våra vanor i vardagen har betydelse och hur samhället har förändrats. Stress och brist på sömn kan bidra till att man går upp i vikt. På sikt kan dessa faktorer, tillsammans eller var för sig, resultera i obesitas

Obesitas påverkar kroppen och hälsa

Men obesitas handlar inte bara om vikt, det är en kronisk sjukdom som påverkar hela kroppen. De direkta effekterna är ofta mer än enbart ledsmärtor, dålig sömn och minskad ork; även ångest, depression och minskad självkänsla är vanligt. Att hantera sin obesitas handlar därför om att se efter hela sin hälsa. Och ofta kan det göra skillnad att gå ner relativt lite i vikt för att se hälsovinster som minskade ledsmärtor och bättre blodfetter, blodtryck, sömn och livskvalitet. Man minskar även risken för flera allvarliga följdsjukdomar som typ 2-diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Obesitas klassas sedan 1997 som en kronisk sjukdom av WHO. Det innebär att obesitas, i likhet med diabetes och hjärt-kärlsjukdom, är en kronisk sjukdom som är svår att bli frisk från. Behandlingen handlar därför om att bli så symtomfri som möjligt, berättar Maria Eklind.

Det finns hjälp att få

Många som lever med obesitas tror att de ska kunna hantera sin vikt på egen hand, men riktigt så enkelt är det inte. Precis som vid andra diagnoser har man rätt till stöd och att träffa vårdpersonal som är insatta i frågan och förstår sjukdomen. Behandling av obesitas är individuell och handlar inte bara om viktnedgång, utan om att förbättra hälsan och livskvaliteten långsiktigt.

Hur behandlar man obesitas?

Det finns flera alternativ som vården kan hjälpa till med. Maria Eklind lyfter de vanligaste metoderna.

· Livsstilsbehandling: Då hjälper för det mesta en sköterska eller dietist till att förändra ens kost- och motionsvanor.

· Måltidsersättningar: Det är produkter med kontrollerade kalorinivåer som innehåller viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. De är vanligtvis mycket proteinrika och innehåller låga mängder fett och kolhydrater. Måltidsersättningar kan ingå i en dietplan med syfte att begränsa kaloriintaget, som tas fram och övervakas av vården.

· Läkemedel: Läkemedlen har olika verkningsmekanismer. Vissa minskar kroppens upptag av fett från kosten, medan andra dämpar aptiten och ökar mättnadskänslan. De används som ett komplement till livsstilsbehandling.

· Operation: Obesitas kan också behandlas genom att operera bort en del av magsäcken. Precis som vid läkemedelsbehandling får det kirurgiska ingreppet bäst resultat i kombination med livsstilsbehandling.

Få stöd för din hälsa

Prata med din läkare eller vårdcentral om du lever med övervikt eller obesitas och känner att det påverkar din hälsa. Tillsammans kan ni hitta rätt behandling utifrån dina villkor.

Läs mer om obesitas och vilken hjälp som finns: meromobesitas.se

novonordisk.se SE25OB00141