Annonssamarbete med Seafood from Norway

Ät fisk med gott samvete – 5 oanade fördelar med skrei

04 mar, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
Norwegian Seafood
Att hitta fisk som både är bra för miljön och hälsan behöver inte vara svårt. Den norska skreien har blivit omåttligt populär på såväl topprestauranger som i hemmaköken under senare år – har du inte testat den är det hög tid nu!

Skreien är en del av torskfamiljen, som bara går att fiska under en kort period om året. Läs vidare för fem anledningar till att testa den hälsosamma superfisken.

1. Kulinarisk delikatess

Skrei är en norsk atlantisk torsk som spenderar majoriteten av sitt liv långt norrut i iskalla Barents hav. Men varje vinter sker ett smärre mirakel när skreien gör en 100 mil lång resa till grundare vatten utanför Nordnorges kust. Den krävande resan ger skreien starka muskler och ett fast, mycket smakrikt kött, som anses vara en kulinarisk delikatess i många delar av världen.

norsk skrei fakta
Skreien lever långt norrut i iskalla Barents hav.Norwegian Seafood

2. Begränsad tillgång

Fiskandet av skreien kan endast äga rum under en kort period under säsongen januari-april. Skreien är dessutom den enda sjömatsprodukten i världen som har sin egen kvalitetspatrull som säkerställer att det bara är den allra bästa fisken som fångas. Detta gör tillgången relativt begränsad (men fullt möjlig att tag ). En rätt att verkligen imponera middagsgästerna med!

3. Rik näringsämnen

Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, men enbart 26 procent av Sveriges kvinnor gör det. Torsk är rikt nyttiga omega 3-fettsyror, vitaminer, proteiner, selen och jod. Dessa är viktiga näringsämnen för omsättningen och nödvändiga för tillväxten av hjärnan och för utvecklingen hos barn.

Checklista vid tillagning av skrei

  • KOKA: Överkoka aldrig torsk, då blir den torr. Koka upp vattnet och dra sedan ned värmen när du lägger i torsken i grytan.

  • STEKA: Att steka torsk i panna ska ta mellan två och tre minuter. Ett bra tips att behålla skinnet på i stekpannan, det gör att torsken bibehåller sin fina form samtidigt som du får ett krispigt och smakrikt skinn.

  • BAKA: Det tar vanligtvis omkring 20 minuter att ugnsbaka torsk. Håll noggrann koll när den lagas för ett saftigt resultat.

Skrei är rikt på många livsnödvändiga näringsämnen.James Eric Hensley

4. Hållbart fiske

Torskbeståndet i nordöstra Arktis har klassats som ett fiskebestånd med full reproduktiv kapacitet av Internationella havsforskningsrådet (ICES) och fångsten anses därmed hållbar. I Norge har man dessutom satt upp väldigt strikta kvoter för fisket av skreien, vilket gör det till det mest hållbart hanterade torskbeståndet i världen. Genom att välja norsk fisk gör du inte bara en tjänst för hälsan utan även för miljön.

5. Mångsidig i matlagning

Skreien är mångsidig och god för hela familjen. Den kan ugnsbakas varsamt, stekas till krispig perfektion och ätas i både varma och kalla rätter.

Här är tre av våra favoritrecept med norsk skrei:

1. Citronbakat skrei med karamelliserad grädde. Hitta receptet här!

2. Stekt skrei med paprikasås och chorizo. Hitta receptet här!

3. Céviche med skrei och kokosnötsmjölk. Hitta receptet här!

Fler recept med skrei hittar du här.