FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Munnen avslöjar massor om din hälsa – 5 saker att hålla koll på

07 dec, 2021 
Kvinna som visar upp sitt tandkött.
Det är inte bara karies som kan tränga sig på om munhygienen sviktar. Tänder, tandkött och tunga kan också både påverka och skvallra om hälsan på många andra sätt.
Här är 5 saker att vara vaksam på.
Annons
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukostBrand logo
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

Det kan vara klokt att lära känna sin mun och regelbundet hålla den under uppsikt, även om det främst är tandläkarens specialitet.

Men det är inte bara i jakt på eventuella hål som det är bra utan även för att få ett grepp om sin hälsa i stort.

Många av oss har inte besökt tandläkaren som vanligt under pandemin, vilket kan göra det extra viktigt att själv vara uppmärksam på förändringar.

5 saker att hålla koll på i munnen – som avslöjar hälsoproblem

Munnen kan nämligen skvallra om både det ena och det andra via tänder, tandkött, tunga och kinder. Detta är välkänt för tandläkare, men kanske inte för gemene man.

– Man säger att ögonen är själens spegel och om så är fallet är munnen definitivt fönstret till din hälsa, säger tandläkaren Azad Eyrumlu till tidningen Metro.

Annons

Här kommer några tecken du bör hålla koll på i munnen som kan tyda på något underliggande hälsoproblem.

1. Blödande tandkött

Om tandköttet blöder efter rengöring kan det vara en indikation på att du borstar tänderna för hårt eller är för aggressiv med tandtråden. I så fall är det oftast ingenting att oroa sig för utan då får du helt enkelt prova att vara mer försiktig.

Tandköttet ska vara rosa, fast och inte blöda när man petar på det. Om tandköttet blöder ofta så kan det vara en tandköttsinflammation som ligger bakom. Det kräver din uppmärksamhet i form av en grundligare rengöringsrutin.

– Plack bildas när saliv blandas med matrester och bildar som en klibbig film på tänderna. Plack innehåller bakterier som efter ett tag kan irritera tandköttet och få det att bli inflammerat eller blöda, säger Azad Eyrumlu.

Men blödande tandkött kan också bero på vitaminbrist, hormonella förändringar, en del läkemedel eller kostförändringar. Man bör prata med en tandläkare för att reda ut orsaken till problemet.

Annons

2. Blottade tandhalsar

Om du märker att tandköttet har dragit sig tillbaka från en tand eller flera, alltså att du plötsligt ser mer av tänderna än du tidigare gjort, bör du tala med en tandläkare.

Det kan bero på felaktig borstningsteknik, karies eller snusning till exempel. Men det är också ett vanligt tecken på att en inflammation i tandköttet gått ännu längre och blivit till parodontit. Om detta inte behandlas kan det i framtiden leda till tandlossning.

Men forskningen ser också ett samband mellan det här tillståndet och andra hälsokomplikationer som stroke, diabetes och hjärtsjukdom.

3. Spända käkar eller skadade tänder

Om du har ont eller känner dig spänd i käkarna på morgonen kan det bero på att du gnisslar tänder när du sover. Faran med detta är att tänderna till slut kan bli nötta och i värsta fall få sprickor.

Det är vanligt att man pressar ihop tänderna när man sover och det kan bero på till exempel sömnsvårigheter, stress, ångest eller vissa läkemedel.

Annons

Det finns bettskenor som råder bot på problemet, men rådgör med din tandläkare om vad som blir bäst för dig.

4. Vit beläggning på tungan

Mellan de små blåsorna eller prickarna vi har på tungan, så kallade papiller, kan det fastna bakterier, matrester och döda celler. Detta kan ge en vit beläggning på tungan.

– Tungan ska vara köttigt röd så om du har en vit beläggning eller några andra fläckar kan det vara tecken på någon underliggande hälsoproblematik, säger Azad Eyrumlu.

Olika typer av beläggningar på tungan är sällan farliga men man bör rådgöra med en tandläkare för säkerhets skull.

5. Sår som inte läker

Blåsor eller sår på tungan och andra platser i munnen är vanligt och oftast ofarligt. Men om dessa inte läker bör det alltid undersökas av en tandläkare.

Även om det är vanligare att det inte beror på någonting allvarligt så kan det också vara tecken på cancer i munhålan till exempel. Ju tidigare man undersöker förändringar, desto bättre.

Källa: Metro

Foto: TT

Annons