FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Blödande tandkött? Så undviker du tandköttsinflammation

11 feb, 2021 
Kvinna med blödande tandkött.
Har du blödande tandkött är det något du ska ta på allvar. Det kan leda till tandlossning – eller i värsta fall hjärtsjukdom. Så här slipper du att tandköttet blöder.
Annons
Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

Upplever du att det blöder från tandköttet när du borstar tänderna, använder tandtråd eller mellanrumsborstar? Det beror oftast på bakterier som kommit in mellan tand och tandkött, och fått tandköttet att reagera genom en inflammation.

Se också13 saker tandläkare aldrig skulle stoppa i munnen.

Blödande tandkött kan leda till sjukdom

Blödande tandkött på grund av bakterier kallas också gingivit, och det kan räcka med några enstaka dagar med bristande rengöring för att tandköttet ska börja blöda.

Om du inte gör något åt tandköttsinflammationen kan det bildas tandfickor där ännu mer bakterier samlas, och inflammationen blir med tiden kronisk. Med tiden kan tandfästet i käkbenet brytas ned.

Dålig tandhälsa kan leda till hjärtsjukdom

Detta kan gå så långt att du drabbas av tandlossning, parodontit – men dålig munhygien kan även påverka andra delar av kroppen. Forskning har visat att gravida som får tandlossning har ökad risk att föda för tidigt. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar också då bakterien porphyromonas gingivalis sprids genom kroppen, och kan leda till infektioner i hjärtats kranskärl. Det kan sedan leda till åderförkalkning – som i värsta fall orsakar en hjärtinfarkt.

Annons

Hur blir man av med blödande tandkött?

Det allra viktigaste och bästa du kan göra är att ta hand om dina tänder redan från början, genom att borsta med en mjuk tandborste två gånger dagligen och rengöra mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborste eller tandbygel.

Sluta inte för att det känns ömt eller gör lite ont – det är ofta ett tecken på att du har en inflammation just där, så det är extra viktigt att du fortsätter rengöra tills symtomen har gått över. Vanligtvis har en lätt inflammation gått över på en vecka.

Andra orsaker till att tandköttet blöder

Att du har blödande tandkött behöver inte bero på gingivit. Andra saker som kan få tandköttet att börja blöda är:

  • För hård tandborste
  • Tandsten
  • Tecken på tandlossning (paradontit)
  • Biverkning av vissa mediciner
  • Sänkt immunförsvar vid stress

Sök hjälp för tandlossning eller tandköttsinflammation

Om det inte har slutat blöda efter två veckors noggrant rengörande, eller om tanden där det blöder börjar kännas lös, då ska du boka tid hos din tandläkare.

Källa: Apotek Hjärtat, Kronans apotek Foto: TT

Annons