SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

13 saker tandläkare aldrig skulle stoppa i munnen

06 aug, 2021 
Citroner och isbitar.
Många av oss tuggar eller suger på saker utan att riktigt tänka på det, naglarna, nycklar, pennor…
Tandläkare stöter ofta på tandskador som beror på att man haft dåliga saker i munnen. Här är 13 exempel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

Att ta hand om tänderna och munnen är mer än att ha en god munhygien med tandborstning och tandtråd, även om man kommer långt på det också.

För att bibehålla ett hälsosamt leende skulle tandläkare aldrig stoppa dessa saker i munnen, enligt The Healthy. Vilket innebär att det ju är bra för oss också att undvika.

Se ocksåtandläkaren varnar för växande trenden hemmatandblekning.

1. Citron

Citroner

Om man äter en citron ska man helst inte ha den i munnen för länge. Många tenderar att suga på citroner för att de tycker att det är gott och det är ju trots allt en frukt. Men den kan faktiskt göra stor skada på tänderna.

Annons

Citroner kan eftersom de är sura bidra till frätskador på tänderna och rubba pH-balansen i munnen.

2. Isbitar

Isbitar

Det kan tyckas perfekt att tugga på isbitar när det är varmt. Men om du är rädd om dina tänder kan det vara bra att undvika. Eftersom isbitar är så hårda riskerar man att ha sönder tänderna.

Tandläkaren Peter Vanstrom beskriver det som en kamp mellan tänderna och isbiten, ibland vinner den ena och ibland den andra.

3. Kapsyler

Kapsyler

Om du inte har en kapsylöppnare är det bättre att stå ditt kast än att öppna flaskan med tänderna. De kan inte bara gå sönder utan det kan gå så illa att man förlorar hela tanden eller tänder.

Annons

Med andra ord så är det helt enkelt inte värt det, använd hellre något annat verktyg.

4. Plastkorkar

Plastkorkar

Även plastkorkar kan vara frestande att sätta tänderna i när de är för hårda för att öppna med händerna. Men motstå impulsen!

Peter Vanstrom poängterar att det inte bara kan leda till trasiga tänder, utan även problem i käkarnas leder och muskler om man bitit tag i korken och samtidigt vrider på huvudet för att öppna.

5. Andra personers tandborstar

Tandborste

Nej, det är inte ens okej att låna din partners eller bästa väns tandborste bara för en natt. Det är för det första fullt av bakterier och för det andra kan man bli sjuk om personen är det eller håller på att bli det.

Annons

Det finns också studier som tyder på att karies faktiskt kan spridas till någon annan om man delar tandborste.

6. Dina naglar

Kvinna som biter på naglarna.

Vi är nog många som biter på naglarna när vi är nervösa, eller bara har tråkigt. Men tandläkaren Lana Rozenberg avråder starkt från att stoppa naglarna i munnen.

Det nöter på tänderna och med tiden kan de få sprickor. Men även själva bitandet påfrestar lederna och kan orsaka spänningar eftersom man sätter käkarna i en onaturlig position. Man kan i längden då få ont i tänder, öron och käkar.

Annons

7. Hårda karameller

Hårda karameller.

Det finns inte bara en risk att man har sönder tänderna och river upp sår i munnen när man tuggar på de hårda karamellerna, utan man har dem ju ofta också väldigt länge i munnen. Socker är som bekant inte bra för tänderna.

– Det kan ta upp till tio minuter för en del sorter att lösas upp och det finns inga hälsofördelar alls med dem, säger Lana Rozenberg, till The Healthy.

8. Nycklar

Nycklar

Ett exempel på när man kanske stoppar nycklarna i munnen är om man har händerna fulla efter handlingen och bara ska från bilen och in. Det kan kännas skönt att inte behöva leta upp nycklarna igen ur väskan. Men det kan stå en dyrt.

Annons

Att ha nycklar i munnen är som att be om avskavningar och sprickor i tänderna. Dessutom är nycklarna ofta fulla av bakterier.

9. Pennor, gem och sudd

Pennor, gem, sudd och block.

Alla som någon gång tuggat på pennor, gem eller fästet som suddgummin brukar sitta på räcker upp en hand!

Det har man gjort i generationer, enligt Peter Vanstrom. I generationer har man därmed också haft sönder tänder av de här anledningarna. Han rekommenderar istället att man sträcker sig efter ett sockerfritt tuggummi nästa gång.

Annons

10. Smycken

Läppiercing.

Om man till exempel har en läpp-, kind- eller tungpiercing så vet man hur frestande det kan vara att tugga på den. Men det är inte bara skador av att tugga på smyckena som tandläkare oroar sig för.

Lana Rozenberg menar att de kan utgöra en grogrund för bakterier samt orsaka smärta och sprickor i närliggande tänder. Men även att tandköttet drar sig tillbaka, vilket kan leda till tandlossning.

11. Potatischips

Chips i en skål.

Chips gjorda på potatis kan vara extra jobbiga för dina tänder. Speciellt eftersom man sällan bara äter ett och syraangreppet på tänderna därmed kan pågå länge.

Annons

– De är fullpackade med stärkelse, vilket blir socker som kan fastna mellan tänderna och mata bakterierna som finns i plack, säger Lana Rozenberg.

Plack är den där hinnan eller beläggningen av bakterier som bildas på tandytorna lite hela tiden.

12. Cigaretter

Man som tänder en cigarett.

Du är säkert mer än väl medveten om att cigaretter inte är bra för hälsan alls. De är föga förvånande inte heller särskilt bra för tänderna och munnen.

Rökning är en av de största orsakerna till cancer i munhålan. Men cigaretter bidrar också till missfärgning av tänderna och dålig andedräkt.

Annons

13. Kvitton, kuponger och andra lappar

Kvitton i en miniatyr-kundvagn.

Många stoppar kvittot i munnen när de står och packar sina varor till exempel. Eller låter parkeringsbiljetten vara där tills de har parkerat bilen.

Men att stoppa någonting i munnen som kommer från en publik miljö är inte att rekommendera. Det är inte sterilt och ibland kan det finnas kemikalier i färger eller papper som inte är bra för varken munnen eller kroppen.

Källa: The Healthy

Foton: TT

Annons