Så äckliga är dina naglar – kryllar av otäckingar

Smutsiga naglar
TV: Så får du starkare naglar – fem tips
0:49

Efter reklamen: TV: Så får du starkare naglar – fem tips

(0:49)

Slå på ljud

Alla har nog någon gång noterat smuts under naglarna och då tagit bort det. Men då är det ändå någonting som vi ser. Föreställ dig då hur mycket som säkert gömmer sig där som vi inte ser med blotta ögat.

De flesta är nog medvetna om att området under naglarna lätt blir en bakteriehärd. Men visste du hur äckliga de kan vara?

Bakterier under naglarna – bit inte på dem

De vanligaste bakteriefamiljerna som lurar under våra naglar är stafylokocker, streptokocker och corynebakterier.

Många av bakterierna ur familjerna gör ingen skada och finns naturligt hos oss. Men en del av dem kan orsaka bland annat matförgiftning och infektioner i sår, hud, blod och av andra slag.

De tar sig in i våra kroppar genom exempelvis sår eller att vi biter på naglarna. Biter man på naglarna går det åt båda hållen, bakterier från munnen till under naglarna, och bakterier från under naglarna in i kroppen.

13 saker tandläkare aldrig skulle stoppa i munnen

Svamp och parasiter kan bo under naglarna

Men det är inte bara bakterier som lurar under naglarna. Svampfamiljen dermatofyter trivs också där. Några av dessa kan till exempel orsaka nagelsvamp och ringorm.

Det är ju faktiskt också så att även parasiter och virus kan leva på ytor, som under naglarna, under en längre tid. Därför är det inte klokt att bita på dem. Händerna ska vara så långt från ansiktet som det bara går om man inte precis tvättat dem.

Doktorn svarar: Hur slipper jag min envisa nagelsvamp?

Så många hade skadliga bakterier under naglarna

I en nyligen utförd, men förvisso liten, studie visade det sig att 24 procent av männen och 15 procent av kvinnorna hade potentiellt farliga bakterier under naglarna. Totalt ingick 100 personer i studien.

Men oavsett så är det ju faktiskt lätt så att våra händer och därmed naglar blir smutsiga eftersom vi använder dem till exakt allt. Tänk hur många ytor dina händer passerar varje dag!

Samtidigt blir just området under naglarna lätt en större bakteriehärd än själva händerna då det inte är lika lätt att tvätta där och bakterier lätt fastnar där under. Man brukar säga att de är värre än en toalettstol när det kommer till bakterier.

Sex oväntade saker som kan hända när du biter på naglarna

Håll rent även under naglarna

När det gäller farliga bakterier eller sådana som i alla fall gör oss sjuka så kommer de mest sannolikt från att man slarvat med hygienen i badrummet, hanterat kött eller kanske bytt blöjor.

Det bästa man kan göra för så rena naglar som möjligt är att hålla dem korta (så att man inte frestas till att bita på dem) och att tvätta händerna regelbundet. Gärna med en nagelborste.

Källa: Reference, The Healthy

Foto: TT

TV: Här är de 7 snuskigaste sakerna i ditt hem
1:11

Efter reklamen: TV: Här är de 7 snuskigaste sakerna i ditt hem

(1:11)

Slå på ljud

Utvald läsning