SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Tandläkaren varnar: Nya trenden är dyr och farlig

26 aug, 2021 
Kvinna med en skena som används vid tandblekning hemma
Några av Sveriges största medieprofiler marknadsför hemmatandblekningsprodukter som trygga, säkra och effektiva. De påstås dessutom vara prisvärda och enkla att utföra hemifrån. Det här säger tandläkaren om den växande trenden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

Reklamsamarbeten med företag som säljer tandblekningskit direkt hem till kunden har florerat flitigt i poddar, på Instagram och på Youtube de senaste månaderna. Jakten på ett vitt leende har gjort att allt fler vänder sig till sådana lösningar för ett snabbt och billigt resultat.

Detta kan dock leda till bestående skador på emaljen, menar Lars Armbäck, nationellt odontologisk ansvarig på Smile Tandvård. Det här rekommenderar han att du gör i stället.

Tandläkaren Lars Armbäck
Lars Armbäck, tandläkare och nationellt odontologisk ansvarig på Sveriges största privata tandvårdskedja Smile Tandvård. Foto: Privat.

Bleka tänderna själv – skadligt och med kortvarigt resultat

Tandläkaren Lars Armbäck tycker den växande trenden är oroväckande. Han rekommenderar ingen att bleka tänderna utan att först konsultera en tandläkare

Annons

– Inför en tandblekning är det viktigt att först besöka en tandläkare för att försäkra sig om att det inte finns skador på tänderna som till exempel hål eller tunn emalj. En sådan typ av undersökning ingår alltid vid tandblekning som görs via en tandvårdsklinik. Finns det redan skador på tänderna riskerar man att förvärra dem vilket kan leda till bestående emaljskador och starka ilningar.

Men, även om man kollar att tänderna är lämpliga att bleka återstår ett till problem förklarar Lars. Nämligen svårigheten i att avgöra hur mycket blekmedel som är rimligt.

– För lite blekmedel gör det svårt för blekningen att tränga igenom emaljen. Det gör resultatet kortvarigt och är ett slöseri med pengar. För mycket blekmedel kan skada emaljen och bryta ned tänderna.

Skiljer det sig mellan olika varumärken?

Produkterna man primärt ska undvika är de som saknar en fullständig innehållsdeklaration och handhavande på svenska, men tandläkaren avråder egentligen från alla former av hemmablekningsprodukter. Även om de marknadsför sig som testade, godkända och säkra.

Annons

– Detta är kosmetiska produkter och trots att de kan vara både testade och godkända är det inte säkert att de är lämpade för just dina tänder. Jag rekommenderar därför alla som vill bleka sina tänder att göra det genom en tandläkare. På så sätt kan man först säkerställa att tänderna är lämpade för blekning. Användning av hemmatandblekningskit på redan skadade tänder riskerar att göra skadorna värre.

Riskerar att minderåriga bleker tänderna

Enligt Läkemedelsverkets regelverk är det inte tillåtet att bleka tänderna om man inte fyllt 18 år. Detta gäller såväl hemma som hos tandläkaren. Trots regelverket är det inga större problem för yngre personer att beställa hem tandblekning via nätet då de enkelt kan ljuga om sin ålder eller be en äldre person att beställa åt dem.

– Regelverket instiftades efter ett EU-direktiv för att undvika att personer med karies, hål eller andra tandskador skulle bleka sina tänder. Hos barn är tändernas vävnad ännu inte fullt utvecklade vilket gör dem mindre lämpade att bleka.

Annons