HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

De här biverkningarna kan du få av coronavaccin

23 nov, 2020 
Vaccinspruta
Det går inte att utesluta allvarliga biverkningar av de nya coronavaccinen. Det menar flera svenska experter. Det här är vad vi vet hittills om möjliga biverkningar av vaccinet mot covid-19.
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Redan om några månader kan coronavaccin finnas tillgängligt för riskgrupperna i Sverige. I Tyskland, USA och Storbritannien planerar att starta vaccineringen redan i december. Den stora massan av befolkningen i Sverige kommer dock att få vänta i uppemot ett år innan det är dags.

Men redan nu säger en fjärdedel av svenskarna att de känner sig osäkra och vill i nuläget inte vaccinera sig, enligt en Novusundersökning som SVT Agenda låtit göra.

Så många måste vaccineras för flockimmunitet

Främst uppger man rädslan för oönskade och okända biverkningar som skäl till att man inte vill vaccineras. Många har vaccinet mot svininfluensa 2009 i färskt minne. Då vaccinerades 60 procent av befolkningen med svininfluensavaccinet Pandemrix. Av dem drabbades 440 personer en biverkan i form av narkolepsi.

För att ett coronavaccin ska bli effektivt mot covid-19 måste minst 60 till 70 procent av svenskarna vaccinera sig.

Annons

Går inte att utesluta risk för svåra biverkningar

Att någon av de nuvarande vaccinkandidaterna mot coronavirus också kan ha liknande biverkningar går inte att utesluta. Det menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Jag har full förståelse för att det fortfarande är 25 procent som känner en olust inför vaccinering. Innan vi börjar en vaccinationskampanj ska vi veta mer, säger han till SVT:s Agenda.

Enligt vaccinforskaren Matti Sällberg vid Karolinska institutet i Solna verkar de olika coronavaccinen man testar just nu ha liknande biverkningar som influensavaccin:

– Det rör sig bland annat om ont i huvudet, feber och ont på det ställe där man fått vaccinet, säger han i TVS4:s Nyhetsmorgon.

Nytt register för biverkningar inrättas

Men han tillägger att det är i de första, små studierna man sett biverkningarna. Ännu har man inga resultat från studier gjorda på större befolkningsgrupper. För att hitta mer ovanliga biverkningar måste man komma upp i ett stort antal vaccinerade.

För att snabbare kunna upptäcka eventuella ovanliga biverkningar av de nya coronavaccinen kommer Folkhälsomyndigheten att upprätta ett nationellt register över vem som vaccinerats, när, och med vilket vaccin.

Foto: TT

...

Läs mer:

Dolly Parton har skänkt en miljon dollar till forskningen för ett vaccin mot corona

Hur länge smittar corona? Ny studie ger svar

Folkhälsomyndigheten: Så här måste du tänka om du tar covid-test

Annons