Expert: Den här gruppen borde vaccineras först

fötter som står i kö med social distans

Videon kunde inte hittas

Äldre, riskgrupper och vårdpersonal är de som kommer att få coronavaccin först. Men det finns de som tror att samhället skulle tjäna mest på att börja med en helt annan grupp: nämligen de unga. Frågan diskuteras i flera länder just nu, bland annat i Sverige.

– Det är inte de som sitter på äldreboende som sprider smittan. Den stora smittspridningen i världen sker ju bland unga människor. Det är också de unga som står och väntar på att få komma in till sina arbeten, säger Johan Brun, medicinsk sakkunnig på Läkemedelsföreningen, till SVT:s Morgonnyheter.

Superspridarna finns bland de unga

Ett annat argument för att vaccinera andra än riskgrupper först är att det krävs att en stor del av befolkningen får vaccinet för att vi ska uppnå flockimmunitet. Men de som inte tillhör någon riskgrupp kanske blir vaccinerade först efter sommaren. Därför kan det också dröja innan smittspridningen stannar av, menar Johan Brun.

Forskare i USA har också gjort beräkningsmodeller för hur coronavaccinen ska få bäst effekt. Enligt dem lönar det sig att vaccinera unga först eftersom det här i den här gruppen man hittar de så kallade superspridarna.

De här kommer att vaccineras först i Sverige

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en nationell plan för hur vaccinationen mot covid-19 ska gå till. Enligt den ska följande grupper prioriteras:

  • personer 70 år och äldre
  • personer med bakomliggande tillstånd som kan ge en allvarlig covid19 – infektion
  • personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer med risk för allvarlig covid-19

Till gruppen personer med tillstånd som ger en ökad risk för allvarlig covidinfektion räknas:

  • Aktuell cancersjukdom med pågående behandling
  • Förekomst av mer än en av följande kroniska sjukdomar:

Hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, diabetes med organkomplikationer, kraftigt nedsatt njurfunktion, kronisk lungsjukdom med nedsatt lungkapacitet , kronisk leversjukdom med cirrhos

  • Fetma med BMI > 40
  • Neurologisk sjukdom som påverkar andningsfunktionen
  • Organtransplantation
  • Binjurebarksvikt
  • Andra allvarliga hälsotillstånd som påverkar förmågan att svara adekvat på en infektion

Foto: TT

Läs mer:

De här biverkningarna kan du få av coronavaccin

Dolly Parton har skänkt en miljon dollar till forskningen för ett vaccin mot corona

Lena Hallengren: ”Vi har säkrat coronavaccin för hela Sveriges befolkning”

Utvald läsning