HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför är Agnes Wold kritisk mot Dr Mosleys metod: "Stämmer inte"

23 sep, 2021 
Michael Mosley och Agnes Wold
Två av våra största hälsoprofiler, Michael Mosely och Agnes Wold, är inte överens i frågan om huruvida kosten kan påverka vårt immunförsvar eller inte.
Annons
5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Läkaren och journalisten Michael Mosley utvecklade den internationellt utbredda 5:2-dieten och 800-metoden. Nu har han vidareutvecklat konceptet på 800-metoden genom att basera den på medelhavskost.

En kost han menar på stärker immunförsvaret och i förlängningen också kan göra så vi är bättre rustade att klara av sjukdomen covid-19.

Överläkaren och professorn Agnes Wold forskar mycket kring tarmflorans sammansättning och menar på att detta är att lova för mycket.

Så här står båda i frågan.

Dr. Mosley: Medelhavskost stärker immunförsvaret

Enligt Dr. Michael Mosely är en medelhavskost en av de mest hälsosamma dieter som går att leva efter. Det är han heller inte är ensam om att tycka, utan flertalet studier har kunnat visa på resultat att den gör gott för vår hälsa.

Annons

Doktor Mosley menar också på att den fiberrika medelhavsdieten stimulerar tarmen och tarmfloran, och bäddar för ett bättre immunförsvar.

– Vårt bästa medel mot alla virus är ett aktivt immunförsvar. Ditt immunförsvar är en komplex armé av celler som finns för att identifiera och förstöra eventuellt farliga inkräktare. Men för att göra detta effektivt måste armén vara i bästa möjliga skick för strid, säger Michael Mosley till brittiska tidningen Express.

Något han alltså menar på går att påverka genom att tänka på vad man stoppar i sig.

Agnes Wold: Ingen diet kan stärka immunförsvaret

Men samhällsdebattören Agnes Wold håller inte med utan kritiserar Mosleys uttalanden ganska hårt.

Ingen diet kan stärka immunförsvaret. Man kan säkert bli smal eller tjock av en diet, men man kan inte stärka immunförsvaret, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Immunförsvaret bryr sig inte om vad du har ätit. Möjligen om du har jättesvår brist på vissa näringsämnen så kan du få lite sämre immunförsvar, men immunsystemet är gjort för att fungera även under taskiga förhållanden. Det vore väldigt konstigt annat.

Wold menar vidare att det enda man säkert kan göra för att påverka immunförsvaret är att vaccinera sig, och att kosten man äter inte har något med saken att göra.

Annons