BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Michael Mosleys effektiva 800-metoden – tappa 5 kilo på 2 veckor

11 sep, 2019 
AvNina Jakobson
800-metoden med Michael Mosley.
Kickstarta hälsan med Dr Michael Mosleys smarta variant på 5:2-dieten: 800-metoden! Du kan tappa 5 kilo på bara 2 veckor – och får också verktygen för en sund vikt på lång sikt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Medelhavskost i kombination med halvfasta och ätfönster. Det kan vara svaret på hur du får de där envisa överflödskilona att försvinna. I alla fall om man får tro Dr Michael Mosley – grundaren av den populära 5:2-metoden. Nu har han vidareutvecklat den periodiska fastan och kombinerat den med sin blodsockerdiet till 800-metoden.

Med den lovar han inte bara viktnedgång utan också en hållbar och långsiktig hälsobalans.

”Det är inget fel med att vilja se bättre ut, men den verkliga anledningen till att jag skapat 800-metoden är att göra dig hälsosammare. Även rätt små förändringar kan göra stor skillnad”, skriver han i boken ”The fast 800”.

Metoden bygger, liksom 5:2, på två fastedagar i veckan. Skillnaden är att du här får äta 800 i stället för 500 kalorier de två dagarna.

Resten av tiden äter du hälsosam Medelhavskost med mycket fiberrika grönsaker, baljväxter, fullkorn, nyttiga fetter, fet fisk och magert kött, samtidigt som du håller igen på framför allt snabba kolhydrater. Att äta Medelhavskost har i flera studier visat sig minska risken för hjärt-kärlproblem, diabetes, övervikt och depression.

Annons

800 kalorier idealiskt för att gå ner i vikt

Bakgrunden till de 800 kalorierna är bland annat en studie som publicerades i The Lancet i februari 2018. I den fick 298 personer med typ 2-diabetes antingen följa konventionella råd eller gå på en diet på 800 kalorier om dagen. Efter ett år hade 800-kalorigruppen inte bara gått ner i snitt 10 kilo, de flesta hade också fått ner sina blodsockernivåer på normala nivåer, trots att de inte längre medicinerade.

”800 är det magiska numret när det kommer till framgångsrik viktminskning – det är högt nog att vara hanterbart och hållbart men lågt nog att trigga en mängd metaboliska förändringar”, skriver Michael Mosley.

Han rekommenderar dessutom att du håller dig till ett ätfönster varje dag. Det innebär att du bestämmer dig för ett antal timmar då du äter alla dagens måltider. Övriga timmar låter du ätfönstret vara stängt och håller dig till vatten, te och kaffe utan mjölk. Forskning har visat att de som begränsar antalet timmar om dygnet de äter inte bara minskar i vikt, de får också jämnare och lägre blodsockernivåer samt bättre kolesterolvärden.

Annons

Vill du kickstarta din viktminskning kan du inleda med två–tolv veckor där du håller dig till 800 kalorier om dagen, varje dag i veckan. Michael Mosley lovar då upp till fem kilos viktminskning på två veckor. Och sen då? Ja, då går du över till de två fastedagarna i veckan för att slutligen fasa ut även dessa och fortsätta med den goda Medelhavskosten. Planen med 800-metoden är nämligen att etablera ett ätmönster som du kan hålla på lång sikt, ja rentav hela livet.

Så funkar 800-metoden – steg för steg

STEG 1: Snabb viktnedgång

Börja här om du har övervikt eller fetma. Du kan gå ner upp till 5 kilo på 2 veckor.

Vad? Begränsa ditt matintag till 800 kcal om dagen. Välj medelhavskost med få kolhydrater. Ät grönsaker, fisk, olivolja, bönor och frukt i måttliga mängder. När du drar ner på kaloriintaget så kraftigt kan kroppen gå in i mild form av ketos, som är det tillstånd som inträder när kroppen bränner fett i stället för kolhydrater för att få energi.

Annons

Hur länge? Minst 2 men högst 12 veckor.

När? Se gärna till att hålla ditt ätande inom ett fönster på 12 timmar för att få ännu bättre effekt. Du kan till exempel sluta äta klockan 19 på kvällen och sedan äta din frukost efter klockan 7 på morgonen. Vatten, te och kaffe utan mjölk är okej när ätfönstret är stängt.

Undvik detta steg om du är under 18, är gravid, ammar eller har haft ätstörningar. Rådgör med din läkare om du har en sjukdom eller medicinerar mot typ 2-diabetes eller högt blodtryck.

STEG 2: Nya 5:2

Nu går vi över till periodisk fasta där viktminskningen sker mer gradvis.

Vad? Fortsätt att hålla dig till 800 kcal två dagar i veckan. Övriga dagar äter du Medelhavskost så att du blir mätt och nöjd, men utan att överäta.

Hur länge? Så länge du vill eller tills du nått dina mål.

När? Försök att hålla dig till ett ätfönster på 10 timmar. Sluta till exempel att äta klockan 19 och vänta med frukosten till klockan 9 på morgonen.

Annons

STEG 3: Underhåll

Ett sunt och långsiktigt sätt att leva.

Vad? Räkna inte kalorier men fasta gärna – på 800 kalorier – en dag i veckan om det känns bra. Välj en hälsosam Medelhavskost.

Hur länge? Hela livet.

När? Håll ditt ätfönster öppet i 10–12 timmar per dag.

Så ska du äta enligt Dr Mosley

 • Minska på: Socker, snabba kolhydrater och andra snabba blodsocker höjare. Kakor, chips och godis. Potatis, bröd, vitt ris och vit pasta. Söta frukter som mango, ananas, vin druvor och melon, välj hellre bär, äpplen och päron. Processad mat, välj i stället rena råvaror som du tillagar från grunden.
 • Få i dig mer nyttiga fetter, finns bland annat i olivolja, lax, tonfisk, avokado, nötter och frön.
 • Ät tillräckligt med protein, minst 50–60 gram varje dag. Välj fet fisk, skaldjur, ägg, tofu, bönor, nötter och sparsamt med rött kött.
 • Bli grönare och se till att få i dig mycket både gröna och färggladare grönsaker. Du får mycket mat för få kalorier och dessutom en mängd vitaminer, fibrer och bra näringsämnen.
 • Byt snabba kolhydrater mot fullkorn. Bra val är quinoa, råris och bovete.
 • Småät inte och hoppa över snacks. Kan du inte stå emot, välj gurka, selleri eller en liten näve nötter.
 • Drick smart. Svart te, fruktte, svart kaffe och vatten är de bästa alternativen. Ett glas rött vin då och då är också okej – när du slutat med 800-kaloridagarna.

Varför Medelhavskost?

 • Utesluter inte stora grupper mat.
 • Är lätt att anpassa till det svenska köket.
 • Är väldigt mättande, tack vare höga nivåer av goda fetter, fibrer och protein.
 • Är ansedd som en av de bästa kostformerna för både fysisk och mental hälsa.
 • Blev i år utsedd till världens bästa diet av US News & World Report, som med hjälp av läkare och dietister varje år utser de bästa dieterna.
 • Medelhavskosten anses lätt och säker att följa, bra för hjärthälsa och diabetes, samt hälsosam överlag.

Så mycket är 800 kcal

 • Chiapudding med bär, ca 110 kcal
 • Wokade grönsaker med räkor, ca 280 kcal
 • Fisk- och skaldjursgryta, ca 325 kcal
 • 1 ägg, ca 85 kcal

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Monica gick ner 10 kilo: ”Nu går jag inte upp igen!”

Michael Mosley: Så ser du om ditt midjemått är för stort

6 hälsofördelar med periodisk fasta – baserat på forskning

Testa vår kurs:

Hållbar viktminskning med Anki Sundin. Puff.
Annons