9 knep: Så gör du dina måndagar bättre

Kvinna ler framför datorn efter en bra start på veckan

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många kan nog stå bakom påståendet att måndagar inte är veckans bästa dag. Flera studier har visat att just denna vardag är förknippad med ett sämre humör och en lägre arbetsmoral. Men vad beror detta på? Svaret grundar sig både i psykologiska och fysiologiska orsaker. Måndagar kan göra att man känner en förlust över friheten som man upplevt över helgen, även stress på arbetet och störningar i kroppens naturliga sömnrytm kan bidra till att måndagen känns extra tung för vissa. Som tur är finns det några knep som kan hjälpa till att göra dagen lite lättare. Du kan även prova att ta hjälp av fyra M – som gör måndagar till en härligare dag.

9 sätt att lättare tackla måndagar

1. Planera dagen

Ge dig själv tid att förbereda dagen, både mentalt, fysiskt och logistiskt. Det kan vara något så enkelt som att ta sig tiden att under morgonen gå igenom e-postmeddelanden som trillat in under helgen.

Psykologen John Mayers bästa tips för att tackla måndagen är att redan på söndagen kika igenom schemat för måndagen och se vad som finns inplanerat. Det kan vara ett bra sätt att mentalt göra sig redan inför vad dagen har att erbjuda.

Han menar också att en jämn dygnsrytm genom hela veckan kan underlätta hur redo du är tackla dagen på måndagens morgon.

– Man kan inte vara uppe sent på söndagen och sedan förvänta sig att man ska vakna pigg och utvilad dagen efter. Försök istället att håll samma sömncykel under hela veckan. Din kropp kommer tacka dig, jag lovar.

2. Börja arbetsdagen tidigt

För dem som kämpar med övergången från helg till måndag finns ett oväntat knep som kan hjälpa, nämligen att börja veckans första arbetsdag lite tidigare. Sanam Hafeez är neuropsykolog i New York, hon menar att en tidig arbetsdag gör det möjligt att dra igång veckan i lugn och ro.

– Du hinner ta en kopp kaffe, läsa nyheter eller kanske ta ett samtal om hur helgen varit med en kollega. Detta kan vara ett lugnt och försiktigt sätt att anpassa kroppen och sinnet vid att en ny vecka har startat.

3. Planera in något att se fram emot

För att lättare kunna tackla måndagens svårigheter kan det vara en god idé att hitta på något att kunna se fram emot och längta efter. Det behöver inte vara något stort och pampigt utan det kan räcka med att planera in en god frukost eller lunch. Även att gå på ett roligt träningspass eller ta en pizza-kväll med några vänner kan göra att dagen helt plötsligt blir enklare att hantera.

4. Var uppmärksam på dina tankar och känslor

När du vaknar och går igenom rutinen på måndag morgon, var extra uppmärksam på de tankar och känslor som uppstår.

– Även om tusentals av dem passerar genom våra sinnen varje dag, fokusera på de första som dyker upp, säger neuropsykologen Sanam Hafeez.

Hon menar också att man ska noterade att negativa tankarna ofta har väldigt lite att göra med verkligheten. När du väl inser det kan dagen bli lättare att hantera.

– Försök att utplåna negativa känslor som "det här kommer inte att fungera", "det här får mig att se dum ut" eller "Jag kommer att misslyckas". Omvandla dem istället till "detta kommer att fungera", "jag kan göra det här" eller "det har fungerat tidigare och det kommer fungera igen". På det sättet kan du lättare ta kontroll över dina tankar och känslor för dagen, säger Hafeez.

5. Sätt upp en gräns för sociala medier

Becky Stuempfig, licensierad äktenskaps- och familjeterapeut, uppmuntrar till att man ska begränsa sin tid på sociala medier. Både på söndagskvällen men även på måndagens morgon.

– Det tenderar att finnas en mycket negativ attityd om måndagar som ofta sätter tonen för resten av dagen. Folk som publicerar om hur mycket de ogillar måndagar och hur mycket kaffe de kommer att ”behöva” för att enkelt ta sig igenom dagen. Även om den typen av negativitet presenteras på ett humoristiskt sätt så kan den smitta av sig och i sin tur påverka hur vi själva upplever dagen som ett nödvändigt ont.

Men det är inte bara sociala medier som kan behöva en tidsgräns. Även tiden du spenderar på att svara på mejl kan bidra till en känsla av stress och otillräcklighet. Sätt i stället av tid åt att sortera upp din inkorg efter hur akut meddelandena är. Är det inte prio för dagen – skjut upp dem till senare i veckan.

6. Fokusera på din mentala hälsa

Gör måndagar så trevliga som möjligt genom att fokusera lite extra på ditt välmående. Det kan göras med hjälp av meditation, att skriva dagbok eller kanske genom ett varmt bad.

Vad som fungerar kan variera från person till person men det kan också vara något så enkelt som att dricka kaffe ur en speciell mugg eller ta en 20 minuters promenad innan du börjar beta av din att göra-lista.

7. Utvärdera din arbetsplats

Om du konsekvent vantrivs på ditt arbete eller känner dig uttråkad och oinspirerad varje måndag, så kan det vara dags att utvärdera situationen.

Enligt Stuempfig behöver det nödvändigtvis inte betyda att du måste söka ett nytt jobb utan det kan vara att den rollen du har just nu kanske behöver justeras en aning.

Hon menar att livet är kort och att spendera åtta timmer eller mer på en arbetsplats som inte ger en någon lycka även kan leda till negativa konsekvenser för livet utanför jobbet.

– Måndagar representerar ofta hur vi känner för resten av vår kommande vecka. Om du kämpar med måndagar är det en bra idé att gräva djupare för att avslöja grundorsaken till kampen och vidta åtgärder för att förbättra den.

8. Se veckan ur ett större perspektiv

Planera in roliga saker under hela veckans gång. Det gör det enklare att omfamna måndagen som ett steg närmare den roliga aktiviteten. Psykologen John Mayer avråder också från att planera in de tråkigaste sakerna under måndagen. I stället ska man balansera veckans känslor genom att planera att göra dessa uppgifter på andra dagar.

9. Acceptera att måndagar kan vara kämpiga

Ibland är det bara att acceptera det faktum att måndagar är extra kämpiga. Det kan trots allt vara ett tecken på att du haft en bra helg och gärna skulle velat att den fortsatte lite längre. Alla dagar måste inte vara rosenskimrande och fantastiskt. Men övriga tips kanske kan hjälpa att underlätta måndagen lite extra.

Källa: Huffpost Foto: TT

Läs mer:

Rangan Chatterjee: "Så kan du förändra ditt liv – på fem minuter"

Tidiga julfirare är lyckligare än andra – experternas besked

Företagets studie: Så påverkas vi av fyra dagars arbetsvecka

Redaktionens tips
Dela på: