HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Fyra M som garanterat gör din måndag till en härlig dag!

11 maj, 2020 
AvMåBra
M som i måndag! Välj någon av dessa teman och din vecka kommer börja riktigt bra!
Annons

Hur brukar din måndag kännas? Som en härlig rivstart där allt är möjligt, eller som ett sorgligt avbrott på den sköna och lediga helgen du var mitt uppe i?

via GIPHY

Efter en välbehövd och välförtjänt vila är de flesta av oss lite opepp på att dra igång en ny vecka. Och faktum är att vi påverkas mer av sjudagars cykeln än vad vi kanske tror. Enligt en amerikansk undersökning är googlesökningar kopplade till hälsa och nystart 80% vanligare på måndagar jämfört med söndagar. Experterna menar att västerländsk kultur är hårt färgad av ”payday, playday och prayday”, det vill säga att fredagar får man lönen, lördagen spenderar man den och söndagen ger oss välbehövd vila och eftertanke.

När måndagen sedan kommer står vi redo för att bygga upp veckan igen, med samma crescendo i veckoslutet.

Av den anledningen är måndagar en extra bra dag att starta en ny vana på, precis som personer som börjar sitt nya liv via ett nyårslöfte så har den som börjar en ny vecka med en ny vana större chans att hålla kvar vid den. Den som väljer veckovarianten har ju dessutom 52 chanser under ett år!

Annons

Här är fyra mysiga eller maxade M att ringa in just din måndag med. Prova en, två eller flera och high fiva en ny sund vana som du börjat veckan med!

Meatless-måndag

Kampanjen för att få oss att äta mindre kött lanserades faktiskt en måndag, och det är inte någon slump! Eftersom vi är mottagliga för hälsonyheter och en naturlig vilja till omstart denna dag har rörelsen också fått ett effektivare genomslag tror experterna. Idag engagerar vegodagen stora delar av världen.

Att minska på köttintaget är bra för klimat, din hälsa och din ekonomi. Läs mer här om hur enkelt och effektivt ett liv som flexitarian kan vara!

Läs mer: Bli friskare och spara pengar med flexdieten

Mindfulness-måndag

Färdigstressat: 4 enkla knep mot utbrändhet

Särskilt i tider som dessa är acceptans och enkla sätt att slippa oro värdefulla. Med hjälp av mindfulness och enkla tankeknep kan du snabbt ändra ditt beteende och omvärldens effekter på ditt mående. Dessutom kan du använda mindfulness för det syfte som passar just dig! Du kanske vill förändra din träning, sättet du äter eller ditt sätt att kommunicera?

Annons

Läs mer här om hur du kan använda minfulness i vardagen!

7 enkla och härliga knep där mindfulness gör jobbet åt dig

Move it-måndag

träna armar smala armhävnignar

Precis som meatless monday är move it-rörelsen ett försök att få in rörelseglädje och motion i vardagen. Att börja veckan, eller till och med dagen, med ett pulshöjande pass gör att du äger resten av din tid på ett nytt sätt. Prova promenera innan frukost, gå två busshållsplatser innan du kliver på eller gör ett morgonpass hemma i vardagsrummet innan duschen.

Vår träningsexpert Sandra Friberg bjuder på ett pass som går igenom hela kroppen. Det tar bara 16 minuter!

Läs mer: Så tränar du kroppen på bara 16 minuter

Meditations-måndag

Meditation har gått från flum till finrum. Numera används metoden av såväl prestationssugna elitidrottare som lugnsökande personer som fått en skopa stress för mycket. Oavsett om du söker plåster för själen eller vill mållåsa via nya insikter kan en meditationsstund göra underverk för ditt mående och vara väl investerade minuter.

Vet du inte hur du ska börja? Här har vi en enkel guide till dig som är nybörjare:

Läs mer: Nybörjarens guide till tre enkla meditationsövningar

Annons