Företagets studie: Så påverkas vi av fyra dagars arbetsvecka

Företagets studie: Så påverkas vi av fyra dagars arbetsvecka

Allt fler företag väljer att mixtra med de klassiska arbetstiderna i hopp om nöjdare och mer produktiva anställda. I Sverige har företaget Icebug infört obligatorisk träning på arbetstid och tre företag i Storbritannien låter dig ta föräldraledigt för att ta hand om din hundvalp. Nu ska ett företag på Nya Zeeland testa den klassiska fyradagarsvecka – under ett helt år.

Ska testa fyradagarsvecka under ett helt år

Den multinationella dagligvarutillverkaren Unilever ska nu testa att införa fyradagarsvecka för sina anställda på Nya Zeeland. Något som bolaget hoppas på ska ge lärdomar som hela företaget kan dra nytta av. Alla 81 anställda vid kontoren på Nya Zeeland kommer att kunna delta i försöket, som innebär att de anställda får betalt för fem dagar, men bara behöver jobba fyra. Studien kommer starta nästa vecka och är planerad att pågå i ett helt år.

– Vi vill inte att gruppen ska få väldigt långa dagar, utan att det ska innebära väsentliga förändringar i sättet de arbetar på, säger Nick Bangs, landschefen för Unilever.

När studien är slut kommer företaget att se över hur resultatet kan implementeras på de övriga 155 000 anställda världen över.

– Det är väldigt mycket ett experiment. Vi har inte gjort några åtaganden bortom de tolv månaderna och bortom Nya Zeeland. Men vi tror att det finns en del bra lärdomar att samla in under den här tiden, säger Bangs.

Premiärministern positiv till förkortad arbetsvecka

Förkortad arbetsvecka har länge varit ett hett ämne på Nya Zeeland. Bolaget Perpetual Guardian, som hjälper till med testamenten och liknande, har tidigare testat förkortad arbetsvecka och såg då en stor ökning i produktivitet bland anställa. Något som sedan väckte stort engagemang i medier.

Jacinda Ardern, som är premiärminister i landet, har uppmuntrat företag att se över möjligheterna till förkortad arbetsvecka under pandemin. Hon har dessutom sagt att en förkortad arbetsvecka, förutom att leda till ökad flexibilitet, också kan bidra till ökad inrikesturism i landet.

– När premiärministern pratade om det i kontexten om hur arbete kan se ut i framtiden så var det uppmuntrande för oss, säger Nick Bangs.

Källa: Aftonbladet Foto: TT

Läs mer:

Forskare: Därför räcker det med 32 timmars arbetsvecka

Quiz: Vad borde du jobba med, egentligen?

Så här ser vi ut i framtiden – om vi fortsätter jobba hemma

Redaktionens tips