HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Dr Mosley: Därför ska du inte ta sovmorgon på helgerna

29 aug, 2020 
michael mosley / sovmorgon
Brukar du ta sovmorgon på helgerna? Då tycker doktor Michael Mosley att du ska fundera på att tänka om. Här förklarar han varför!
Annons

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Brukar du ”sova ut” på helgerna? Mörklägga rummet, stänga av mobilen och ta några extra timmar i sängen? Även om det kan vara skönt och alldeles underbart så är det kanske något du vill tänka om kring.

När vi bryter rutiner sover vi sämre

Doktor Michael Mosley menar att när vi bryter våra vanliga sovrutiner så sover vi sämre. Att sovmorgnar kan vara skönt just då men att vi får betala för dem senare.

– Sovmorgnar är egentligen inte så bra, det ger lite samma effekt som jetlag. Även om det känns bra för stunden. När söndag kväll kommer är det förmodligen inte lika lätt att somna, säger han i podcasten Science Focus.

Det bästa är alltså enligt Mosley att gå upp ungefär samma tid varje dag, helg eller inte, för att kroppen inte ska behöva ställa om sig. Och extra viktigt med rutiner menar han att det är när vi blir äldre. Då tar det längre tid för kroppen att ställa om.

– När vi bryter rutiner så sover vi sämre, det har märkts extra tydligt nu under coronapandemin. För att sova så bra som möjligt så tänk på att äta bra, att röra på dig och att träna mindfulness för att slippa oro.

Annons

Michael Mosley om olika sömntyper

Mosley säger också att vi naturligt är olika typer av människor. Vissa vill gå upp tidigt och behöver somna tidigt. Andra är helst uppe sent på kvällarna och behöver sova längre på morgonen. Han menar också att tonåringar under en period kan tillhöra den senare gruppen, av biologiska orsaker.

– Tonåringar borde egentligen börja skolan lite senare. Det finns studier som visar att det kan ge bättre skolresultat.

Ett annat sömntips som Mosley ger i podcasten är att du inte ska ägna dig åt olika saker i sängen.

– Sängen ska associeras med sömn och sex, ingenting annat. Så om du inte kan sova ska du gå upp efter 15 minuter och hitta ett varmt, skönt ställe att vara på. Läs en tråkig bok eller lyssna på lugn musik. När du känner dig trött går du och lägger dig igen. Försök också att inte oroa dig för att inte kunna sova, det gör det bara värre.

Källa: Science Focus Foto: TT

LÄS MER:

Svårt att sova? Testa dr Michael Mosleys 4-2-4-övning

Får du tillräckligt med sömn? Gör dr Mosleys sov-test

Michael Mosley: Att vi sover sämre av skärmljus är en myt

 

Annons