7 vanliga misstag vi gör när vi använder handsprit

Kvinna använder handsprit

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Plötsligt blev det en rykande åtgång på handsprit när coronaviruset slog till. Nu är det en naturlig del av de allra flestas vardag att sprita händerna. Varje dag, flera gånger om dagen.

Men experter vill göra oss uppmärksamma på att det är lätt att använda handspriten på fel sätt. Här är några av de vanliga misstagen vi gör och sakerna vi kan tänka på, enligt Huffpost.

1 Du tar för lite handsprit

Kanske har du märkt att det ofta kommer en rejäl dos handsprit på ett tryck på pumpflaska. Det är för att vi behöver använda ordentligt med handsprit. Tar du för lite handsprit så kommer du inte åt alla områden du behöver sprita på händerna.

2 Du smörjer inte tillräckligt länge

Precis som att vi ska tvätta händerna tillräckligt länge behöver man gnugga in handspriten ordentligt. Enligt Aaron Glatt som är överläkare i infektionssjukdomar ska man gnugga handspriten i händerna i 20–30 sekunder och tills det helt har gått in i händerna, säger han till Huffpost.

3 Du spritar inte in hela händerna

Om du missar någon del av handen så kan den fortfarande bära på viruset om dina händer kommit i kontakt med det. Sprita båda sidorna av händerna ordentligt.

Charleys Bailey, medicinsk chef på en infektionsförebyggande klinik tipsar också om att man kan dra lite med naglarna i handflatorna för att få in lite handsprit under naglarna också, där bakterier lätt samlas.

4 Du spritar istället för att tvätta händerna

Om du är smutsig om händerna så kommer inte handspriten att göra ett tillräckligt bra jobb. Då ska du alltid tvätta händerna med tvål och vatten först.

Handsprit är till för situationer då du inte har möjlighet att tvätta händerna eller då händerna är till synes rena. Att tvätta händerna länge med tvål och vatten är fortfarande det mest effektiva sättet att få rena händer.

5 Du låter inte spriten torka ordentligt

Innan du tar i någonting – låt handspriten torka in ordentligt. Och torka inte av händerna med en handduk eller med papper, handspriten behöver tid att göra sitt jobb. Torkar du av dig blir det inte lika effektivt.

6 Du tar handsprit lite för ofta

Även om det inte påverkar hur effektivt handspriten verkar så kan att använda för mycket handsprit göra händerna torra. Spriten tar bort även bra bakterier och det kan göra huden irriterad.

7 Du tar i saker efter att du spritat händerna

Saker som vi ofta tar i kan ha coronaviruset på sig och överleva där i flera dagar. Om du spritar händerna men inte rengör till exempel mobilen och tar i den direkt efter du spritat dig så kan du alltså lätt få viruset på händerna igen.

Nycklar, och betalkort är andra exempel på sådant som du kanske vill rengöra ofta och samtidigt som du spritar händerna.

Källa: Huffpost Foto: TT

LÄS MER:

Nya rön: Så länge lever coronaviruset på huden

Experten: Så gör du om någon nyser eller hostar nära dig

Så ofta pillar vi oss i ansiktet

Redaktionens tips
Dela på: