FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Film: Så här ska du tvätta händerna för att minska risken för smitta

05 mar, 2020 
Film visar hur du kan tvätta händerna för att minska risken för att bli sjuk.
Att tvätta händerna är bland det bästa du kan göra för att minska risken för att bli sjuk – eller för att smitta andra. Se filmen som visar exakt hur du gör!
Annons

Lungsjuka Nova tvättar händernaBrand logo
Lungsjuka Nova tvättar händerna

Det är mycket snack om handhygien i virustider, inte minst när det kommer till Corona och magsjuka. Och faktum är att många sjukdomar kan smitta genom kontakt med händerna. Genom att vara noga och tvätta händerna regelbundet kan du minska risken för att bli sjuk, men du kan även undvika att smitta andra om du själv är sjuk.

Men att tvätta händerna på ett effektivt sätt är inte helt enkelt. Bakterierna kan fastna på alla möjliga ställen, som man kanske inte alltid tänker på.

Så tvättar du händerna för att minska risken för smitta

1177/Vårdguiden har därför några tips på hur du på ett effektivt sätt kan tvätta händerna:

  • Skölj händerna och använd ordentligt med tvål.
  • Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna på handen och mellan fingrarna.
  • Skölj och torka händerna noga.

Håll på i ungefär 30 sekunder – och använd gärna en egen handduk när du torkar händerna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man tvättar händerna före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett bra alternativ, men hjälper inte mot alla virus, bland annat virus kopplade till magsjuka. En ny typ av handsprit har dock visat effekt mot just magsjuka.

Annons

1177/Vårdguiden har även satt ihop en film som visar hur du bäst tvättar händerna för att minska risken för att bli sjuk:

Dr Mikael: Rena händer minskar smittorisken med 90 procent

Även populära tv-doktorn Mikael Sandström har visat hur man effektivt kan tvätta händerna – något som kan minska risken för smitta med över 90 procent, menar han.

– Man nyser och sprider virus och bakterier på så vis, men också via händerna, därför är det viktigt att tvätta noga, säger han.

WHO tipsar: Tvätta händerna så här

Även Världshälsoorganisationen, WHO, har rekommendationer kring hur man ska tvätta sina händer för att minska risken för att bli sjuk. De har sammanställt allt i bilden nedan.

WHO tipsar om hur man kan tvätta händerna för att minska risken för smitta.

Bilder från WHO, TV4 och 1177/Vårdguiden

Filmer från YouTube/TV4 och YouTube/1177/Vårdguiden

LÄS MER:

Så här gör du din egen handsprit!

Då ska du tvätta händerna om du vill undvika smitta

Forskare: Så länge ska du egentligen tvätta händerna

Annons