Nya rön: Så länge lever coronaviruset på huden

Händer

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

 

Jämfört med andra virus verkar coronaviruset SARS-CoV-2 vara extra seglivat. Särskilt om det hamnar på mänsklig hud. När det gäller influensavirus A (IAV) har man sett att det kan leva cirka två timmar på huden. Nu visar ny forskning att coronaviruset slår influensavirus A med flera timmar.

Så fort slås virus ut av handsprit

I den nya studien såg man att coronaviruset kan överleva i lite drygt nio timmar på huden och risken att smitta andra är stor, om man inte tvättar händerna. Sars-CoV-2-viruset är alltså mer stabilt än influensavirus och smittar lättare vid direktkontakt än vad influensa gör, noterar forskarna. Det kan spridas vidare när du till exempel tar någon i hand eller vid en snabb kram.

De nya rönen understryker hur viktigt det är med en god och regelbunden handhygien för att förhindra smittspridning. Båda virustyperna, IAV och SARS-CoV-2,  slås nämligen ut på bara femton sekunder om man använder handsprit med minst 80 procent etanol.

I tidigare studier har man sett att coronaviruset kan leva i upp till tre dygn på ytor av plast och metall och i cirka ett dygn på kartong.

Så håller du händerna virusfria

Man ska därför tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten och gnugga i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete samt efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit är ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Tvål och vatten kan dock göra huden uttorkad och skada hudens eget skyddande fettlager. Rådet är att alltid smörja in händerna med en fet, gärna oparfymerad, handcrème efter varje tvätt.

Foto: TT

Läs mer: 

Fira jul utan corona 2020 – det här ska du tänka på

Experten: Så gör du om någon nyser eller hostar nära dig

Så ofta måste du tvätta händerna för att slippa corona

 

 

 

 

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: