Artikeln innehåller reklamlänkar

Handeksem har ökat på grund av corona – så här skyddar du dig!

Kvinna river på sina händer

De senaste månadernas ihärdiga handtvättande har gjort att allt fler har drabbats av handeksem. Tvål och vatten kan göra huden uttorkad och skada hudens eget skyddande fettlager. När huden blir torr, blir den lätt narig, röd och får sprickor också. Då är det lättare att dra på sig handeksem, vilket man märker av i vården.

Överläkaren: Så ska du tvätta händerna

I en intervju säger överläkaren Maria Bradley på Karolinska universitetssjukhuset att många nu söker för handeksem. Framför allt gäller det personer som redan har känslig hud och som tidigare har haft atopiskt eksem. Men att sluta tvätta händerna är förstås ingen alternativ. Däremot kan man göra det på ett smartare sätt.

Så här ska du göra om du lätt får irriterad hud och eksem på händerna:

– Om händerna är synligt smutsiga ska man tvätta med tvål och vatten, men använd ljummet vatten. Skölj ordentligt och torka noggrant. Smörj därefter rikligt med oparfymerad mjukgörande kräm, säger Maria Bradley till tidningen Evidens.

Om händerna däremot inte är så smutsiga kan det räcka med handsprit. Det är mindre irriterande för hudbarriären. Hon tipsar också om en kur för torra, irriterade händer:

– Använd en ordentligt fet handkräm och gärna bomullsvantar till natten så kan händerna återhämta sig, säger Maria Bradley.

Hudvårdsexpertens tips för rena, friska händer

Det som händer när vi utsätter händerna för vatten och tvål ofta är att det rubbar hudens eget pH-värde som ligger runt 5. Vatten har ett pH-värde på 7 och vanliga handtvålar har ett pH-värde på mellan 8 och 10. Det här gör att man vid varje handtvätt höjer hudens pH-värde och tvättar bort den naturliga skyddsbarriären. Det berättar Eucerins hudvårdsexpert Caroline Martinsson. Det här ska du tänka på, om du ofta får sprickor och fnas:

  • Använd duscholja som handtvål. Det stör inte pH-värdet lika mycket. En annan fördel med olja är att det lämnar en skyddande hinna på huden. Den hjälper till att stärka hudens barriär.
  • Smörj in händerna direkt efter kontakt med vatten – gärna inom ett par minuter. Gör det efter varje tvätt och gärna mellan tvättarna också, om du är torr.
  • Använd diskhandskar vid städning. Precis som tvål har disk- och rengöringsmedel ett högt pH-värde och kan vara mycket irriterande för huden. Använda därför alltid diskhandskar när du handdiskar, putsar fönster eller städar.

 

6 bra köp för mjuka händer

handmasken Jasmin Green Tea handmask

Lyxa till det med en handmask! Jasmin Green Tea handmask piggar upp trötta händer med kokosolja, jasmin och grönt te. Köp här. (länk till Awin.com)

 

Aquaphor Soothing Skin Balm

Aquaphor Soothing Skin Balm är en tjock balm som reparerar, skyddar och lugnar mycket torr, sprucken och irriterad hud. Perfekt för torra händer och nagelband. Utan parfym. Köp här (länk till Adtraction).

 

Nuxe Hand and Nail Cream

Nuxe Hand and Nail Cream är en snabbabsorberad och ljuvligt honungsdoftande fuktkick för händer och naglar. Köp här (länk till Adtraction).

 

Tvättoljan pH5 Shower Oil travelsize

pH5 Shower Oil bevarar hudens motståndskraft mot irriterande faktorer. Finns även utan parfym och i smidig reseförpackning för handväskan. Köp här. (länk till Adtraction)

bomullshandskar att trä på händeern efter handcrème till natten

Bomullshandskar att stänga in handcrème med på natten finns på de flesta apotek. Köp här (länk till Adtraction).

AtoControl Anti-Itch Spray

AtoControl Anti-Itch Spray är en kylande spray som lindrar irritation och hudklåda. Passar även atopisk hud. Köp här (länk till Adtraction).

 

Foto: TT

Läs mer:

Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Nya rön: Smörj huden och håll dig frisk!

Därför kliar underlivet – 5 vanliga och okända orsaker till klåda!