Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Därför behöver du skydda ditt ansikte mot vårsolen

05 mar, 2021 
kvinna i park njuter av solstrålar i ansiktet
Redan när den första vårsolen tittar fram är det dags för solcrème – det är då ditt ansikte är som känsligast. Så här påverkas huden av UV-strålning – och så skyddar du dig bäst!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Från mars månad och fram till försommaren är UV-strålningen medelhög i Sverige. Det innebär att den som är solkänslig kan vara i solen i cirka en halvtimme innan man bör skydda sig mot solen. Det bästa sättet att skydda sig är att uppsöka skugga, skydda sig med kläder och keps – och att skydda sig med solcrème i ansiktet eftersom det är oskyddat och utsätts för UV-strålning så fort vi vistas utomhus.

Så påverkar UV-strålningen din hud

Högst är UV-index mitt på dagen. Ligger det snö på marken blir UV-index dubbelt så högt, något som är lätt att glömma bort.

Dagens solskydd skyddar oss främst mot två typer av strålning, UVB som gör att vi bränner oss och ökar risken för hudcancer och UVA som gör att huden får pigmentfläckar och åldras i förtid.

Mineralfilter eller kemiskt solfilter – här är skillnaden

Solskyddscrèmer kan filtrera bort skadlig strålning på två sätt: genom att reflektera bort strålning eller genom att absorbera den.

Annons

Solskydd med mineralfilter (kallas även fysikaliskt filter) innehåller ofta zinkoxid- och/eller titandioxid och fungerar som en spegel som reflekterar bort strålningen från huden. Det skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Problemet är att de tidigare kunde lämna en vit hinna på huden. Idag finns det dock mineralsolskydd som är mer eller mindre osynliga på huden.

Kemiska filter tar istället upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning genom en kemisk reaktion. Den här typen av solskydd är oftast lite tunnare i konsistensen.

Ska man ha solskydd under eller över smink?

Vilken ordning ska man applicera sina produkter i, om man använder både serum, dagcrème solskydd och makeup? Här finns olika åsikter bland hudexperterna: Vissa menar att det beror på om man använder mineralskydd eller kemiskt solskyddsfilter.

  • Använder du ett kemiskt ska du ha det först, alltså före din fuktcrème. Detta för att solfiltret behöver tas upp ordentligt av huden för att fungera.
  • När det gäller mineralskydd rekommenderas man oftast att lägga det över serum och fuktcrème – men under smink.
  • För att fylla på med solskydd under dagen när du redan har sminkat dig, kan det vara smidigt att använda ett solskydd i spray- eller mist-form. De kan användas över foundation.

Hur mycket solcrème behövs till ansiktet?

Tumregeln här är att smörja in sig rikligt. Använd minst en halv tesked solskydd till ansikte och hals. Snålar du med solcrèmen kommer du inte att komma upp i den spf som står på förpackningen. Glöm inte att fylla på under dagen. Man bör återapplicera solskydd cirka var tredje timme.

Annons

8 effektiva solskydd för alla ansikten

lumene arctic care mineral spf

Lumene Arctic Hydra Care Mineral spf 30 är ett mineralsolskydd för känsliga, torra ansikten. Med zinkoxid som inte lämnar en vit hinna på huden. ANNONS Köp här.

anthelios pigmentation

Anthelios Pigmentation spf 50+är ett lätt färgat solskydd mot pigmentfläckar. Kommer nu i en ljusare nyans. ANNONS Köp här.

Annons
eucerin actinic control

Eucerin Sun Actinic Control Fluid SPF 100 är en medicinsk solcrème som förebygger ytliga hudförändringar och icke-melanom hudcancer. Passar även dig som vill ha extra mycket skydd. ANNONS Köp här.

skin defence från the body shop

Spraya enkelt ett nytt lager spf över din makeup med Skin Defence Multi-Protection Face Mist SPF30 från The Body Shop. ANNONS Köp här.

Annons
nivea sun mineral face

Nivea Sun Mineral UV Protection Face spf 50 är ett solskydd med mineralfilter. Vattenresistent. Ger en matt finish. Finns i butik vecka 11. Köp här.

dermalogica invisible shield

Osynligt och ultralätt fysikaliskt solskydd. Dermalogica Invisible Physical Shield passar även känslig hud. ANNONS Köp här.

Annons
nuxe sun fluid

Nuxe Light Fluid High Protection spf 50 är ett väldoftande solskydd för med lätt formula. Förebygger solåldrande och pigmentfläckar. ANNONS Köp här.

sun ceutic spf 50

Sun Ceutic Tinted spf 50+ har en gnutta färg som ger fin lyster. Med fysiklaiskt filter. Skyddar mot uttorkning och pigmentfläckar. ANNONS Köp här.

Foto: TT

Annons