FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Doktorn svarar: Hur slipper jag min envisa nagelsvamp?

10 maj, 2021 
Kvinna går barfota i gräset
Barfotasäsongen är i antågande och en läsare undrar hur hon ska bli av med missprydande nagelsvamp på fötterna. Så här svarar doktor Gunilla Hasselgren!
Annons
Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
Så får du starkare naglar – fem tips

Fråga: Jag har återkommande problem med nagelsvamp på mina stortår. Naglarna är gula och så tjocka att de är svåra att klippa och jag undviker att gå i sandaler. Finns det överhuvudtaget någonting jag kan göra? Jag är så trött på att skämmas över mina fötter! ”Kattis”

Doktor Gunilla Hasselgrens svar: Det finns flera saker du kan pröva, men det finns tyvärr ingen behandling där jag kan garantera ett bra resultat. Även om du gav dig på den mest effektiva behandlingen som finns, är chansen 50/50 att naglarna blir fria från svamp.

Vad är nagelsvamp?

Det är vanligt att det handlar om svampangrepp när naglarna blir tjocka, smuliga och fula. Men om man ska pröva att behandla behöver man först veta att det verkligen är svamp som orsakar förändringen. Ibland kan tryck på naglar som blivit för långa, eller att själva tån inte får plats i skon, också ha satt igång en felväxt av nageln.

Tråkiga tånaglar med nagelsvamp är är vanligt, och drabbar ungefär var tionde vuxen.

Annons

Man kan testa att köpa nagellack mot fotsvamp receptfritt, men för att veta om det verkligen är svamp man ska behandla bör man ta prov från nageln, och skicka iväg det på odling. Det kan man göra via vårdcentralen.

Många gånger har nagelsvampen fått fäste genom att man först har fått en fotsvamp i täta skor, eller att man kanske har blivit smittad i badhus eller liknande.

Så behandlar du nagelsvampen

Därför är det viktigt att samtidigt behandla även foten med svampdödande kräm, som Lamisil, Terbinafin eller liknande. Annars finns risk att grogrunden för svampen finns kvar. Om det visar sig vara svamp som växer i nageln och man flitigt redan testat all lokalbehandling, finns möjlighet till tablettbehandling. Problemet är att den är lång, tre månader, och med risk för leverpåverkan och andra biverkningar. Att resultatet inte heller är 100-procentigt gör att såväl läkare som patienter tvekar att när det gäller att sätta igång en eventuell tablettbehandling.

Annons

En tröst, om än klen, är att nagelsvampen inte är farlig, utan egentligen bara kosmetiskt tråkig. Visst kan man få nageltrång med infektioner runt om, men även det är mer jobbigt än allvarligt. Att dra bort hela nageln hjälper dessvärre inte heller. Du vet inte riktigt om eller hur en ny nagel växer, eller om också den blir svampangripen.

Mitt råd är alltså att få dina naglar undersökta på vårdcentralen med provtagning, om du vill veta om det verkligen är svamp. Läkaren ser även över din hud och andra naglars utseende. När provsvaret kommer kan ni diskutera vilken behandling som kan vara aktuell.

Så här förebygger du fot- och nagelsvamp

Här nedan har jag listat saker du kan göra själv för att hålla dina naglar så fina som möjligt:

  • Ge dina fötter regelbundna fotbad. Det finns fotsalt på apoteket som gör att svampar inte trivs. Att vårda dina fötter är gör att risken för nya nagelangrepp minskar.
  • Använd särskild fotkräm efteråt alternativt kräm mot fotsvamp om det kliar eller är rött i huden.
  • Gå till en fotvårdsterapeut som slipar ner dina naglar snyggt och ger råd om hur du ska vårda just dina fötter och naglar. Med tålmodighet och konsekvent handlande mot nagelsvampen kan man ändå hålla den stången och ha hyggligt snygga naglar trots angreppet.
  • Se över dina skor så att de inte är för täta eller trycker på dina tår och naglar, är för korta eller smala. Kanske behöver du några inlägg eller skor som ger utrymme för tårna.

Foto: TT

Annons