FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

3 sätt att ytterligare förstärka odlingens positiva hälsoeffekter

04 aug, 2021 
Händer som planterar en växt i en kruka.
Forskning visar att jord under naglarna har en stor påverkan på vårt psykiska och fysiska välbefinnande. Här är 3 sätt att ytterligare förstärka odlingens positiva hälsoeffekter!
Annons
Lyckas med köksträdgården – 7 tipsBrand logo
Lyckas med köksträdgården – 7 tips

Förra året började nog fler än någonsin att odla eftersom man inte visste riktigt hur man skulle spendera tiden när man blev tvungen att vara hemma så mycket. Det finns många hälsofördelar att vinna med att hålla kvar vid den nya hobbyn.

Alltmer forskning stödjer att odling kan vara positivt både för kropp och sinne. Till exempel visar den här studien att det kan förbättra sömnen och den här att det kan motverka ohälsosam viktuppgång. Det rapporterar Prevention.

En ganska ny analys av 77 tidigare studier visar också att odling kan hjälpa vid stress, ångest och depression, men även med att bli mer fysiskt aktiv och få bättre blodsocker.

3 sätt att stärka odlingens påverkan på hälsan

Det verkar inte spela någon roll om man odlar i en stor trädgård eller på fönsterbrädan. Det är själva akten att plantera, sköta om och till och med titta på växter som är effektiva.

Annons

Oavsett om du är rutinerad odlare eller kämpar för att hålla din planta vid liv kommer här 3 tips för att förstärka hälsoeffekterna ytterligare.

1. Ta en promenad i trädgården eller andra grönområden

Forskning har visat att korta promenader genom trädgårdar är bättre för hälsan än att ta en promenad i till exempel ett köpcentrum.

Det är en bra anledning för att ta dig ut i din egen eller utforska trädgårdar, parker och andra grönområden som du redan tycker om eller inte tidigare har besökt. För du måste ju hålla med om att man blir lyckligare av att komma ut i naturen?

2. Ta med dig en bit av grönskan in

I utrymmen på arbetsplatser utan fönster kan växter bidra till en ökad produktivitet, mindre stress och ett lägre blodtryck hos de anställda, visar forskning.

När det gäller hemmet kan man ta med sig fördelarna med odlingen in genom att till exempel laga det man odlar. Testa att odla örter på fönsterbrädan eller odla grönsaker på balkongen eller i trädgården.

Annons

Den som odlar sina egna grönsaker tenderar dessutom att äta nyttigare jämfört med någon som handlar hem samma typ av varor.

3. Odla tillsammans med någon

Om du har möjlighet så dela gärna odlingen med en familjemedlem, en vän eller varför inte flera? Ordna plats på en kolonilott, påta i någons trädgård tillsammans eller hjälps åt att plantera om hemma hos någon.

Det vinner ni ytterligare lycka och hälsofördelar på. Dessutom blir det ännu roligare. Delad glädje är dubbel glädje!

Källa: Prevention

Foto: TT

Annons