När ska man så tomater? Då ska du plantera frön och plantor

kvinnohänder med tomatplanta och mogna körsbärstomater.
Lyckas med köksträdgården – 7 tips
Slå på ljud

Våren närmar sig med stormsteg och det är dags att börja fundera på om du vill odla något under året.

Tomater är en gröda många kan odla hemma, oavsett om man bor stort på landet med eget trädgårdsland, eller bara har en liten balkong till sin lägenhet.

Då ska du så tomatfrön – och sätta tomatplantor

Är du ute i god tid kan du gott och väl sätta egna tomatfrön inne redan i februari.

9 livsmedel du aldrig ska förvara i kylskåpet

En enklare och snabbare variant är att köpa unga tomatplantor som du planterar om i större krukor när du kommer hem med dem.

Odla tomat i kruka

Vill du odla tomater i en större kruka rekommenderar vi körsbärstomater eller busktomater, de trivs väl där.

Krukan bör rymma mellan 4-10 liter jord och vara åtminstone 40 cm bred. En plasthink går också utmärkt. Men oavsett om du odlar i kruka eller hink – se till att det finns dräneringshål i botten så att tomaterna inte blir stående i gammalt vatten och ruttnar.

– Det enklaste att odla när man inte har så gott om utrymme är en mindre busktomat, som till exempel Sub-Arctic Plenty som också är en tidig sort, säger trädgårdsmästaren Johanna Tengzelius till Mitt kök.

Odla tomat i växthus eller pallkrage

Vill du odla tomatsorter som blir lite högre, som bifftomater, så trivs de bättre i pallkrage eller växthus, någonstans där de kan bli uppbundna och få hjälp med stadgan allteftersom de växer.

– De höga sorterna behöver växtstöd som till exempel bambupinnar. Matina är en bra högväxande frilandstomat som är tålig och ger frukt tidigt, Johanna Tengzelius till Mitt kök.

När ska man sätta potatis? Så får du egen potatis att äta hela året!

Så och plantera tomater – steg för steg

 • Februari-april: Så tomatfrön inne i sålådor eller småkrukor, ca 7x7cm. Räkna med åtminstone 8-10 veckor innan du kan plantera ut dem.
 • Fyll sålådorna med två tredjedelar grönsaksjord och toppa med en tredjedel såjord. Vattna.
 • Tryck ner tomatfröna i sålådorna ca en fingerspets ner och täck med ett tunt lager såjord
 • Fukta jorden med vatten ur en sprayflaska.
 • Ställ krukorna på ett ljust och varmt ställe, som i ett miniväxthus eller täck med en plastpåse med hål i, som håller jorden fuktig och varm.
 • När fröna har börjat gro kan de ställas svalare, men de behöver fortfarande mycket ljus, gärna förstärkt med en växtlampa.
 • Vattna underifrån genom att exempelvis doppa såkrukan i vatten, då sugs vattnet upp av jorden och fröna riskerar inte att flyta upp till ytan av vattenstrålarna från en vattenkanna. Täck jorden med genomskinligt lock eller plastfilm, men med ventilation.

Plantera om tomaterna:

 • När du börjar se att plantorna fått riktiga tomatblad och inte bara de första, hjärtformade bladen, då är det dags att plantera om plantorna till större krukor, 12x12 cm, eller avklippta mjölkkartonger.
 • Använd grönsaksjord eller blomjord, och glöm inte göra hål i botten om du använder kartonger. Fortsätt vattna regelbundet då tomatplantor är mycket känsliga för torka.
 • Efter ytterligare några veckor är det dags att planera tomaterna i sina slutgiltiga kärl. Fyll dessa med välgödslad grönsaksjord, och fortsätt att vattna regelbundet. 10-12 liters krukor eller hinkar är lagom för en planta.

3 vanliga misstag när vi odlar örter och plantor hemma i fönstret

Att tänka på när du odlar tomater

 • Tomater vill stå soligt, men i lä.
 • Bind upp större tomatplantor med exempelvis bambupinnar och snöre så att de inte riskerar att gå av om det kommer en vindpust.
 • Tomater vill ha mycket vatten – men låt jordytan torka innan du vattnar nästa gång.
 • Tillsätt växtnäring i vattnet under hela odlingssäsongen, näringen i jorden räcker oftast inte om du vill ha stora fina tomater.
 • Höga sorter kan behöva tjuvas – det innebär att du plockar bort skott som dyker upp vid bladförgreningar på tomatstammen.
 • Odla inte tomater och potatis ihop – tomaterna kan få potatismögel.

Källa: Plantagen, Mitt kök, land.se Foto: TT

Utvald läsning