Att vara i trädgården förbättrar hälsan - visar ny studie

Har du en egen trädgård? Grattis!

Ny forskning visar nämligen att människor som regelbundet tillbringar tid i sin egen trädgård uppger sig ha bättre hälsa både psykiskt och fysiskt än folk som inte har någon trädgård.

Detta har forskare från University of Exeter i Storbritannien och Royal Horticultural Society, en välgörenhetsorganisation i Storbritannien nyligen kommit fram till .

Undersökningen omfattade ett representativt urval av nästan 8000 deltagare från hela England. Forskarna träffade deltagarna regelbundet, som fick svara på en rad frågor, bland annat om sin tillgång till grönområden och om sin mentala hälsa.

Se också3 sätt att ytterligare förstärka odlingens positiva hälsoeffekter.

Tillgång till parker positivt

Tidigare har forskare kunnat se att just tillgången till allmänna grönområden, som parker och andra små gräsplättar gör människor mer positiva och får dem att enklare ta sig ut i naturen. Men nu har man alltså även kunnat se att tillgången till en alldeles egen grön oas, alltså en egen trädgård påverkar hälsan än mer positivt.

– Vår studie är en av de största hittills för att titta på fördelarna med trädgårdar och trädgårdsskötsel specifikt, säger Dr. Siân de Bell, huvudförfattare till den aktuella studien från University of Exeter Medical School, till Medical News Today.

– Våra resultat tyder på att även om det är viktigt att ha tillgång till ett ”utomhusrum”, till exempel en trädgård, är det att faktiskt använda utrymmet frekvent som leder till fördelar för hälsan och välbefinnandet, fortsätter han.

Det allra bästa med studien ( i alla fall för alla oss som älskar att slappa i hängmattan) är att det positiva resultatet av att ha en trädgård inte baseras på vad du gör i trädgården. Hälsofördelarna är lika stora om du väljer att läsa en bok i en solstol eller att odla i pallkragar. Det är själva tillgången till din alldeles egna trädgård som ger känslan av frihet och som automatiskt leder dig ut i friska luften.

Källa: Medical News Today, Medical Daily Foto: TT

LÄS MER:

Odla i pallkrage – tips och saker att tänka på

Återodla grönsaker: 9 rester du aldrig ska slänga

4 fruktträd att odla inomhus – och vad du bör veta

Utvald läsning