6 härliga bevis på att trädgårdsarbete är bra för din hälsa

Trädgårdsarbete bra för hälsan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den stilla förundran av växtkraften i ett frö, eller din egen armstyrka när du sätter om en buske är båda exempel på den gröna magi som omger det som kan växa i trädgård och kruka. Passa på att ta till vara på den mentala och fysiska fördel som trädgårdsarbete kan innebära!

Gröna fingrar ger starka muskler

En timme i trädgården med allt vad det innebär av att böja sig, lyfta, kratta och gå – motsvarar mer träning än en rask promenad på samma tid. Det visar en studie signerad amerikanska CDC.

Höjer humöret och sänker blodtrycket

Säg den som inte blir glad när en planta tackar för omtanken med att blomma. Förutom att skänka glädje kan en trädgård också agera blodtrycksmedicin. Enligt en amerikansk studie räckte 30 minuters stilla trädgårdsarbete för att sänka högt blodtryck.

Maxa trädgårdsarbetet – minska stressen

En holländsk studie visade att de som ägnade sig åt trädgårdskötsel istället för att läsa en bok sänkte sitt kortisol – det hormon som automatiskt ökar när vi är stressade. De hade även lättare att lösa problem efteråt och uppgav att de kände sig gladare och mindre påverkade av stress.

Växtkraft mot benskörhet

När vi vistas utomhus utsätts vi automatiskt för solljus och kroppen tillverkar D-vitamin. Tillsammans med kalcium verkar vitaminet för att stärka vårt skelett. Den som påtar, gräver och krattar under dygnets ljusa timmar kan också vänta sig mindre risk för benskörhet. Glöm inte solskydd bara!

Odla egen mat och ät nyttigare!

Den som odlar sina egna grönsaker har också en tendens att äta nyttigare jämfört med personer som handlar hem samma typ av varor. Dessutom tenderar hemmaodlare att vara mer varsamma om maten och slänga mindre av den. Det vet nog alla som haft nöjet att sätta tänderna i ett egenodlat salladsblad eller bita igenom sommarens första rädisa.

Dessutom är våra egna grönsaker i regel fria från både besprutning och bakomliggande transporter eller uppdrivningar som påverkar miljö och klimat.

Den som odlar är lite lyckligare än andra

Att ägna sig åt att odla, vårda och sedan skörda är en långsam och givande process. Forskning har visat att det kan stärka självkänslan när våra frön klarat resan från jord till bord. Men konsten att odla både grönsaker och blommor gör oss också lyckligare. Det finns något logiskt i att trädgårdsarbete kopplas ihop med tro, hopp och kärlek.

Läs också:

Bli stark och smidig med trädgårdsträning

Trädgårdsterapi fick kvinnor att må bättre

Sov bättre med hjälp av trädgårdsarbete

Redaktionens tips
Dela på: