11 saker att börja med – som sätter guldkant på tillvaron och hälsan

kvinna luktar på solros

Många hälsoråd fokuserar på saker man ska sluta med och minska ner på för att må bättre: socker, alkohol, slösurfa...

Men få saker är så omotiverande som att försöka sätta, och hålla, en ny livsstil genom att lägga för mycket fokus på att välja bort saker man gillar, men som tyvärr kanske inte är så bra för hälsan i längden. Då är det ett mycket bättre recept för framgång att lägga till mer av sådant som är hälsosamt. Men, det är viktigt att även det här är saker som man också faktiskt gillar och motiveras av.

Här är elva saker att börja med, som kommer göra gott för din hälsa! Allt kommer inte att passa dig, men varje sak du lägger till och upptäcker att du trivs med är en investering i din hälsa!

Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar
1:30

Efter reklamen: Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar

(1:30)

Slå på ljud

Gå upp tidigare – för en stunds lugn och ro

Har du ett hektiskt liv kan det vara lockande att sova så länge som möjligt för att vara utvilad. Men ofta kan det vara än mer vilsamt att nalla lite på sömnen för att få vakna en stund ifred och ladda batterierna innan dagen börjar. En kopp kaffe i lugn och ro med tidningen, en stunds morgonyoga eller en promenad ger en god start.

Kallbada

Okej, nu kanske sommaren inte är högsäsong för kallbad – men här kommer alltså en anledning att inte fega innan temperaturen stigit till normala sommartemperaturer. Kalla bad minskar smärta, lindrar stress, förbättrar immunförsvaret, blodcirkulationen, minnet och självkänslan. Det gör dig dessutom gladare av alla de lyckohormoner som utsöndras vid växlingarna mellan värme och kyla!

Knepen som gör dig till den bästa versionen av dig själv 2022

Meditera

Forskning har visat på flera fördelar med meditation, bland annat kan det bidra till en ökad känslomässig balans med bättre förmåga att hantera stress och mer mindfulness i tillvaron. Den leder också till exempelvis lägre blodtryck och ökad mental prestationsförmåga.

Yoga

Vissa former av yoga är definitivt träning – men andra typer av yoga är mest balsam för själen. Många föredrar de som är en kombination, där man blir starkare och smidigare och får bättre kroppsuppfattning utan att det känns allt för jobbigt.

Yoga bidrar också ofta till en mer förlåtande inställning till den egna kroppen och boostar både självkänslan och hjärnverksamheten. Dessutom är det ett bra botemedel mot stress, depression och ryggont. Och mycket, mycket mer.

Förbereda mat

Underlätta för dig själv att äta nyttigt genom att vika en halvdag åt att storhandla, laga ett par rätter och förbereda en massa nyttiga tillbehör och mellanmål inför veckan. Skär upp grönsaksstavar och lägg i vatten, hårdkoka ett paket ägg, preppa en kålsallad, koka quinoa osv så det finns olika alternativt färdiga. De håller länge i kylen och gör det enkelt att göra nyttiga val!

Fem sätt att bli gladare – på bara fem minuter

Dansa

Att dansa frigör dopamin och serotonin, hormoner som minskar stress och ökar lyckokänslor. Det är dessutom bra för både hjärnan, koordinationen och konditionen – så dansa som att ingen ser dig, ofta!

Ta långpromenader

Raska promenader ger dig många hälsofördelar. De ökar både uthålligheten och blodcirkulationen samtidigt som det hjälper dig med att både hantera stress och att hålla formen. 150 minuters fysisk aktivitet i veckan minskar dessutom risken för vissa cancerformer enligt WHO.

Gå och lägg dig i tid

Vi vet, det är svårt att stänga av favoritserien eller sluta scrolla. Längre perioder av för lite sömn kan orsaka magproblem, inlärningssvårigheter, dåligt fokus, humörsvängningar, viktuppgång, minskad sexlust och en hel rad andra hälsobesvär. Prioritera din sömn så ger du kroppen en chans till återhämtning i sommar.

Skogsbada

Naturen gör underverk för vårt välmående. Forskning visar att naturen till och med slår läkemedel när det gäller att bota stressjukdomar och utmattningssyndrom. Promenera, läs en bok, grilla, gör en cykelutflykt, packa fikakorgen, bada – det finns massor av härliga saker att göra som blir ännu bättre om du tar dig ut i naturen.

Anders Wallensten: 6 frågor du bör ställa dig själv om din hälsa

Säga nej

Våga säga nej till saker du inte vill eller orkar göra. Du har inte hur mycket tid som helst. Om du altid säger JA till allt som alla ber dig om, eller tror att andra förväntar sig av dig eller som du tycker att du borde hinna, kommer du vara tvungen att nedprioritera det du egentligen borde sätta tid för, som en promenad, en stunds extra sömn eller vänner.

Prioritera dig själv och välj din inställning

Kanske viktigast av allt. Du har bara ett liv. Se till att fylla dagarna med sådant som gör DIG lyckligare! Sikta på dina drömmar men glöm för den sakens skull inte att fokusera på gulkornen i vardagen. Och jobba med din inställning – välj glädje och se möjligheterna när du kan – det kommer göra dig både gladare, mer nöjd mer livet och därigenom må bättre.

Foto: TT

Utvald läsning