HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Anders Wallensten: 6 frågor du bör ställa dig själv om din hälsa

16 feb, 2022 
anders wallensten porträtt och i poddstudio
Läkaren och biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten har skrivit boken Hälsogåtan och nu startat en podd med samma namn. Där tas bland annat upp att hälsa handlar om så mycket mer än kost och motion. Själv har han svårast att få till balansen mellan jobb och återhämtning …
Annons

Epidemiologen Anders Wallensten, blev ett känt ansikte för svenska folket under coronapandemin. Han var en av Folkhälsomyndighetens representanter på presskonferenserna, i sin roll som biträdande statsepidemiolog.

Men Wallensten är också läkare och specialist inom allmänmedicin. Hans stora intresse för träning och hälsa gjorde också att han skrev boken Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd.

Se också: 5 bra hälsovanor att göra varje dag, Dr Chatterjee tipsar

Dr. Chatterjee med 5 bra hälsovanor att göra varje dagBrand logo
Dr. Chatterjee med 5 bra hälsovanor att göra varje dag

Anders Wallensten pratar om hälsa i podden Hälsogåtan

Nu vill han sprida ännu mer kunskap och hälsa, till fler, genom podden Hälsogåtan. Här pratar han bland annat om hur vi kan leva för att hålla oss så friska som möjligt.

– Vi fullständigt bombarderas av hälsobudskap, vilket kan kännas förvirrande, som om hälsa är en svår gåta vi ska lösa. Jag tror ju inte att det är så, utan att det handlar om att ha lite koll på hur vi människor är konstruerade och hur evolutionen har format oss, säger Anders Wallensten.

Annons

"Hälsa är så mycket mer än bara kost och motion"

Han tänker att hälsa är betydligt mer än bara kost och motion.

– Både kropp och själ måste må bra och då spelar även dina relationer, tankar, din omgivning och sömnen stor roll. Det bästa är att sitta ned en stund och faktiskt tänka på de olika områdena för att se om det finns ett område som är eftersatt eller som du är nyfiken på.

Vill man börja förstå sin egen ”helhet”, vad man behöver för att må bra, kan man därför till exempel alltså börja titta på:

  • Hur är mina relationer?
  • Hur påverkar mina tankar mig?
  • Hur påverkar min omgivning mig?
  • Hur sover jag?
  • Hur äter jag?
  • Hur rör jag mig?

– Du kan till exempel få hälsofördelar genom att sova bättre, förbättra dina relationer, jobba med dina tankar eller vistas i naturen mer. Man måste inte börja med maten eller rörelsen och en ny bra vana brukar leda till fler.

Anders hälsotips: "Gör hyfsat rätt mestadels av tiden"

Ett tips är att inte göra så stor sak av förändringar, det är ofta med de små förändringarna som man får störst framgångar. Något Anders lever efter.

Annons

– Jag försöker förstås leva som jag lär och det är inte så svårt eftersom mina tips och råd inte är särskilt extrema, det viktigaste är att göra hyfsat rätt mestadels av tiden. Det gör stor skillnad i det långa loppet.

Själv försöker Anders att bygga in hälsosamma vanor i vardagen så mycket det går, så att han inte behöver tänka på dem så mycket.

– Som att gå istället för att ta bussen och helst ta en väg som går genom lite park eller natur, oftast gå och lägga mig i tid, främst äta mat som lagats från grunden och på helgerna gärna göra aktiviteter med rörelse utomhus med familj och vänner. Det som är svårast för mig är balansen mellan arbete och återhämtning för att undvika stress. Där kan meditation och liknande hjälpa till.

Läs mer: Så tränar Anders Wallensten för att hantera stress

"Satsa på små hälso-förändringar i din vardag"

Små hälsovanor är också hans bästa hälsotips till oss andra.

Annons

– Att i första hand, på ett kul sätt som fungerar för dig som person, bygga in hälsosamma vanor i vardagen som vi genom forskning och erfarenhet vet fungerar. Det är viktigare än att haka på senaste trenden.

Ett av de vanligaste misstagen vi gör menar Anders är just att börja med hälsovanor som inte är hållbara.

– Som att vi är för ambitiösa eller strikta till att börja med eller att vi försöker med något vi egentligen inte vill. Det, och att väldigt mycket hälsofokus ligger på kost och motion.

Vad har du lärt dig om hälsa under coronapandemin?

– Hur mycket vardagsmotion jag fick av att cykla fram och tillbaka till jobbet. När jag nu jobbat hemma har jag fått hitta på nya vanor, med promenadmöten och liknande för att kompensera, säger Anders Wallensten.

Gäster i Anders Wallenstens podd, Hälsogåtan

Några av gästerna som gästar Anders Wallenstens podd, Hälsogåtan, är:

  • Anders Hansen, överläkare i psykiatri, pratar om vad våra tankar gör med hälsan.
  • Katarina Blom, psykolog och expert på lycka, pratar om hur relationer påverkar hälsa och lycka.
  • Hedvig Söderlund, hjärnforskare och professor i psykolog, pratar om stress och utmattning, som hon har egen erfarenhet av.
  • Jonas Colting, triathlet, pratar om träning för livet.

Podden finns att lyssna på från 22 februari, 2022.

Foto: Bonnierförlagen/Gabriel Liljevall

Annons