QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Fem sätt att bli gladare – på bara fem minuter

25 maj, 2021 
Två kvinnor som skrattar och håller om varandra.
Det är mycket som ska hinnas med i livspusslet – en lyckad karriär, en bra träningsrutin och en felfri utsida bland annat. Det är inte konstigt att vi ibland känner oss deppiga och stressade. Men lugn bara lugn – MåBra har samlat fem tips på hur du blir gladare på max fem minuter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hemBrand logo
Marie Kondo: 5 tips för ett glädjefyllt hem

Både i media och i sociala medier tipsas det frekvent om övningar som ska göra dig gladare, piggare och mindre stressad. Ofta tar dock övningarna en hel del tid och känns bara som ännu ett måste. Här kommer några enkla experttips för ökad glädje – som inte bara känns som ytterligare en punkt på att-göra-listan.

1. Börja dagen med att tackla din största utmaning

Ett sätt för att börja dagen med en glädjekick är att få signalsubstansen dopamin att kicka in. När dopaminet kickar in aktiveras belöningscentrumet i hjärnan och vi känner oss nöjda med oss själva, vilket kan göra hela dagen bättre. Dopaminet är ett av alla glädjeämnen som är kvar redan från ett tidigt stadium i människans existens.
– Vi kan använda kunskap om till exempel dopamin för att utveckla vanor som aktiverar det, säger Loretta Graziano Breuning, författare till boken Habits of a Happy Brain till Huffpost.

Annons

Hur kickar man igång dopaminet då? Ett sätt är att starta dagen med den svåraste uppgiften. Har du ett mejl som du skjutit upp att svara på eller en tuff konversation du måste få avklarad? Om du börjar med avverka dem kommer dopaminet att kicka in. Om uppgiften inte går att klara av på fem minuter eller mindre, kan du dela upp den i mindre delar och börja med att slutföra en av dem.

2. Ta tio djupa andetag

Det finns fyra grundpelare som är fundamentala för ett bättre välmående, det har experter kommit fram till i en studie gjord vid The Center for Healthy Minds. Grundpelarna är medvetenhet, kontakt, insikt och syfte. Varje grundpelare kan brytas ner till små dagliga vanor som över tid tränar din hjärna att må bättre.

För att öva på medvetenhet är den enklaste övningen att ta tio djupa andetag. Stäng ögonen och fokusera på din andning helt enkelt. Forskning visar hur medveten andning minskar ångest och stress, både för stunden och över tid.

Annons

3. Lyssna på en låt som gör dig glad

När du har slut på energi lyssna på en låt som du mår bra av. Ett flertal studier visar att att lyssna på en glad låt är lika effektivt för ditt välmående som en mindfulnessövning. Till exempel kan man se att vuxna med Alzheimer som lyssnade på sådan typ av musik blev både mer välmående och mindre stressade.

Vill du bli ännu lite gladare? Testa att dansa till låten. Det kan öka din energi ännu mer och dessutom minska stress.

4. Fokusera på människor som du kan lita på

Dopaminkickar är, som sagt, ett bra sätt att känna snabb glädje. Ett annat glädjeämne är oxytocin, kanske mer känt som kärlekshormonet. Loretta Graziano Breuning menar dock att oxytocin mestadels är kopplat till en känsla av förtroende.
– För att snabbt stimulera oxytocinet, tänk på människor du litar på. Tänk “Om jag behöver stöd, vem kommer att finnas där?”, säger Breuning.

Du kan skriva eller ringa till personen du tänker på, eller kanske ge personen en snabb kram om ni är hemma tillsammans. Det kan också hjälpa att bara tänka på personen – detta kan ge en stor glädjeboost och dessutom få dig att känna dig trygg och säker.

Annons

5. Gör något snällt för någon annan

Att göra god handling varje dag är ett enkelt sätt att boosta lycka, visar studier. Handlingarna behöver inte vara stora, det kan handla om att hålla upp dörren för en granne, ge en komplimang till en kollega eller hjälpa någon av dina nära och kära.

Experter har nu också upptäckt att det kan vara lika effektivt, i alla fall för att boosta lycka, att tänka snälla tankar om någon som att faktiskt utföra dem. Enligt The Center for Healthy Minds ska du tänka på egenskaper du uppskattar hos en viss person och sedan tänka på situationer när personen visat prov på egenskaperna. Därefter föreställer du dig hur du uttrycker din uppskattning till personen.

Genom att tillbringa lite tid åt att sända positiva tankar till någon annan får du lite mer glädje i ditt liv.

Bild: TT

Annons