ANNONSSAMARBETE MED MBRACE

Hur bra koll har du på klimakteriet?

13 nov, 2023 
Sofia Carlberg
Klimakteriet kan vara ett laddat ord för många, men varför är det så laddat och vad händer i kroppen? Här kan du få rätt kunskap om de förändringar som inträffar och hur du kan ge din kropp bästa möjliga stöd under förändringens tid!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
6 tecken på att du kan befinna dig i klimakterietBrand logo
6 tecken på att du kan befinna dig i klimakteriet

Vanliga besvär i klimakteriet

Värmevallningar
Nattliga svettningar
Torra slemhinnor
Svårt att sova
Humörsvängningar
Minskad sexlust
Benskörhet
Brist på energi
Ledvärk
Viktökning
Hjärndimma
Nedstämdhet

Klimakteriet markerar en period då produktionen av hormonerna östrogen och progesteron börjar förändras för att till sist stabiliseras på en låg nivå. Det är hormonnivåer som svänger och avtar som ligger till grund för att olika besvär kan komma under denna tid i livet.

Klimakterieperioden består av tre faser. Förklimakteriet (perimenopaus) kan börja någonstans mellan 40–45 år, men för några kvinnor även flera år tidigare än så. Under denna period kan menscykeln plötsligt bli oregelbunden och blödningarna variera i intensitet. Det beror på den oregelbundna östrogenproduktionen.

Menopaus är själva tidpunkten som infaller tolv månader efter sista mensen. Därefter kommer postmenopaus. Under denna fas kan många av besvären vara kvar ett tag till och för somliga livet ut. Men oftast blir besvären lättare och lättare för att sedan helt försvinna.

6 av 10 kvinnor på väg in i klimakteriet har dålig kunskap om och är oförberedda inför klimakteriet, 9 av 10 är påverkade av klimakteriebesvär i vardagen och 8 av 10 kvinnor anser att det finns fördomar och negativa uppfattningar om kvinnor som går igenom klimakteriet.

Källa: Klimakteriekapitlet 2023

Just därför är det viktigt att vi pratar om klimakteriet och vad det innebär. Både med vänner, familj och eventuell partner. Att våga vara öppen på jobbet eller i andra sammanhang med dina besvär kommer göra att kunskapen kring klimakteriet ökar.

Advertisement

Ge kroppen chans till återhämtning

70% av alla kvinnor sover sämre i klimakteriet, så du är definitivt inte ensam om du upplever sömnproblem. Prioritera din sömn för att ge kroppen möjlighet att återhämta sig. Under klimakteriet är man lite mer stresskänslig och därför kan du behöva lite extra vila och nedvarvning på kvällen för att du sedan ska kunna sova gott om natten. Kanske kan en varm kopp te, en stund med en bra bok eller ett yogapass vara precis det du behöver innan läggdags. Se också till att ditt sovrum är svalt, mörkt och tyst. Genom att skapa sömnrutiner som är bra för dig har du större chanser att få en god sömnkvalitet.

Kosttillskott som är anpassade för vila och sömn för kvinnor i klimakteriet finns på apotek. Fråga personalen om tips och råd.

Regelbunden fysisk aktivitet som styrketräning är viktigt eftersom kvinnor efter 40 tappar i muskelmassa. Men det viktigaste är såklart träningen som blir av. Njut av promenader i naturen och varför inte testa på någon ny träningsform?

kvinna i säng

En bra och balanserad kost är viktigt genom hela livet och påverkar många delar av vårt mående. Då näringsbehovet ändras när vi blir äldre är klimakteriet en bra tid att satsa på regelbundna måltider, addera extra protein och få i dig rikligt med frukt och grönt.

Många vitaminer och mineraler kan ha en positiv inverkan under klimakteriet. Det finns också växtbaserade fytoöstrogener som påminner om östrogenets struktur, dessa kan vara ett bra första steg att testa under klimakteriet. Vänd dig till ditt närmaste apotek för att få rådgivning kring detta. Upplever du stora besvär är det bra att vända sig till din vårdkontakt.

Kom ihåg; klimakteriet är en naturlig fas i livet. Genom att ta hand om dig själv kan du få en så bra resa som möjligt genom klimakteriet.

Nyhet på marknaden: Mbrace

Mbrace är en unik och modern serie kosttillskott från Orifarm Healthcare som utvecklats för kvinnors olika behov under klimakteriet. Både innehåll och halter är noga utvalda och baseras på vetenskapliga studier.

Serien består av produkter för att underlätta vid flera av de vanligaste besvären. Varje kvinnas resa genom klimakteriet är unik. Du kan därför mixa och matcha produkterna i serien så det passar dig. En fördel är att doseringen endast är en tablett om dagen. Du hittar Mbrace på ditt apotek och online.

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Just nu får du en unik rabatt när du handlar Mbrace hos Apotea. Använd rabattkoden MÅBRA25 i kassan så får du 25% rabatt!

Gäller endast hos Apotea, kan ej kombineras med andra rabatter, gäller endast till och med 26 november 2023.

Köp Mbrace här!

I serien ingår fyra produkter

mbrace

Mbrace Menopause

Mbrace

Ett unikt kosttillskott särskilt utvecklat och anpassat för kvinnor i klimakteriet.

Innehåller noggrant utvalda ingredienser såsom extrakt från rödklöver och salvia som tillför naturliga fytoöstrogener. Rödklöver hjälper till att hantera besvär relaterade till klimakteriet, såsom värmevallningar. Produkten är vegansk.

Rekommenderas till:
Du som är i förklimakteriet eller klimakteriet och känner av värmevallningar eller svängningar i humöret.

Användning:
Endast 1 kapsel om dagen räcker. Maximal effekt kommer efter 6-8 veckors användning.

Mbrace Energy Support

mbrace

Mbrace Energy Support är specifikt utvecklat med kvinnan i fokus. Tabletten har ett unikt duolager som frigör näringsämnen under hela dagen. Innehåller extrakt av guarana, rosenrot som har gynnsam effekt på stressrelaterad trötthet och vitamin B6, som bidrar till att minska utmattning.

Rekommenderas till:
Dig som känner av stress, utmattning eller behöver extra energi i vardagen.

Användning:
Endast 1 tablett om dagen räcker. Maximal effekt får du efter 2-4 veckor.

Mbrace Good Night

mbrace

Mbrace Good Night är specifikt utvecklat med kvinnan i fokus. Tabletten har ett unikt duolager som frigör näringsämnen under hela natten. Innehåller vitaminer, magnesium samt naturligt extrakt av humle, kamomill och citronmeliss, som har en avslappnande inverkan samt bidrar till att minska insomningstiden.

Rekommenderas till:
Dig som har svårt att somna eller sova hela natten

Användning:
Endast 1 tablett till natten räcker. Maximal effekt uppnås efter cirka 2 veckor.

Mbrace Womens Daily

mbrace

Mbrace Womens Daily är ett multivitamin- och mineraltillskott som innehåller 24 noggrant utvalda näringsämnen och kan komplettera den dagliga kosten. Tabletten har ett trippellager där vitaminer och mineraler frisätts i olika steg för ett optimalt upptag. Den är särskilt framtagen för kvinnor i klimakteriet och är bra för skelett, immunsystem och slemhinnor.

Rekommenderas till:
Kvinnor före, under och efter klimakteriet som vill ha ett allsidigt kosttillskott speciellt anpassat för kvinnors behov under denna fas i livet.

Användning:
Endast 1 tablett om dagen räcker.

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Testa dig! Kolla om du kanske är i klimakteriet

Mbrace


1. Har din mens spårat ur på sistone?
A. Ja, mensen är mer oregelbunden och kommer tätare och är ibland rikligare.
B. Nej.

2. Känner du dig ibland som ett värmeelement?
A. Ja, det händer då och då.
B. Nej.

3. Får du din skönhetssömn?
A. Nej, sömnen har faktiskt blivit sämre än tidigare.
B: Ja.

4. Är ditt humör som en berg- och dalbana?

A. Ja, det kan gå fort mellan sinnesstämningarna.
B. Nej, inte mer än vanligt.

5. Hur mår dina slemhinnor egentligen?
A. Sådär, jag har fått fler problem med torra slemhinnor.
B. Nej, inte mer än vanligt.

Har du fått flest B? Du är nog inte i klimakteriet än.

Har du fått mest A kan du ställa dig dessa tre-stegs-frågor och se var du står.

1. Har du koll på klimakteriet?
Att ha kunskap om klimakteriet är det första och viktigaste steget. Läs på och våga också prata och fråga om klimakteriet med din omgivning för stöd, tips och råd.

Läs mer på Klimakteriekapitlet

2. Upplever du besvär?
Med klimakteriet uppstår många gånger besvär i olika hög utsträckning. Det finns många gånger saker som man själv kan göra för att minska eller lindra besvär. Livsstilsförändringar som innefattar motion och kost samt receptfria läkemedel och kosttillskott för klimakteriebesvär finns att tillgå. Du kan vända dig till ditt närmaste apotek för vidare rådgivning och stöd.

3. Påverkar besvären vardagen?
Upplever du att besvären påverkar vardagen eller livskvaliteten kan du höra av dig till din vårdkontakt.

Mbrace är en unik och modern serie kosttillskott från Orifarm Healthcare som utvecklats för kvinnors olika behov under klimakteriet.

Just nu får du en unik rabatt när du handlar Mbrace hos Apotea. Använd rabattkoden MÅBRA25 i kassan så får du 25% rabatt!

Gäller endast hos Apotea, kan ej kombineras med andra rabatter, gäller endast till och med 26 november 2023.

Läs mer och köp Mbrace här