Annons

Annons

Checklista: Kolla om din yrsel är ofarlig

Yrsel är oftast ofarligt.

Yrsel kan få den stadigaste av oss ur balans. Och det kan vara en tröst att veta att det sällan är farligt.

Vi blir alla mer eller mindre yra ibland, kvinnor oftare än män och personer med stort kontrollbehov oftare än dem som inte har kontrollbehov.

En rejäl yrsel är något av det mest skrämmande man kan uppleva. Därför är det inte konstigt att de som drabbas söker sig till akuten – i många fall helt i onödan.

Annons

– Det finns väldigt sällan någon farlig orsak till yrsel. Det är till exempel ovanligt att yrsel beror på en hjärntumör eller hjärnblödning. 99 procent av all yrsel är ofarlig, säger Mikael Karlberg, överläkare och yrselforskare på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Därför blir vi yra

Kristallsjuka (godartad lägesyrsel)
Beror på att små kalkkristaller i örat hamnar på fel plats. Tillståndet känns igen av att det börjar snurra när man vrider huvudet bakåt eller framåt, eller när man vänder sig om i sängen. Kristallsjukan botas på tio minuter med Epleys manöver, då läkaren långsamt vrider patientens huvud från en sida till den andra. På så sätt flyttar sig kristallerna tillbaka till sitt rätta läge. Drabbade kan också lära sig att göra manövern själv hemma.

Psykologisk yrsel
Kan bero på ångest, depression, stress och spända muskler. Läkarna vet inte riktigt vad som är hönan eller ägget, men det är vanligt att yrsel och psykiska besvär går hand i hand. Många blir hjälpta av antidepressiva SSRI-läkemedel.
Läs mer: Så tränar du din hjärna att stressa mindre

Virus på balansnerven
En relativt ovanlig orsak till yrsel. Yrseln kommer ofta efter en förkylning och är mycket kraftig. Den påminner om svår sjösjuka med kräkningar. Behandlas ibland med kortison, som bland annat dämpar illamåendet. Oftast självläker tillståndet på några veckor.

Ménières sjukdom
En ofarlig form av yrsel med plötsligt hörselbortfall, oftast på bara ett öra. Behandlas med medicin eller genom att man opererar in ett litet plaströr i trumhinnan.

Andra vanliga orsaker
En del mediciner, järnbrist, droger och brist på vissa B-vitaminer kan också orsaka yrsel. Det gäller framför allt läkemedel mot högt blodtryck och epilepsi. Även hjärtsjukdom, migrän och blodtrycksfall kan ge yrsel.
Läs mer: Misstänker du järnbrist? Här är maten med mest järn!

Testa!

Så vet du att din yrsel är ofarlig!
Känner du dig bara yr utan några andra symtom är yrseln nästan alltid ofarlig.
Samma sak gäller om du ”bara” blir yr när du står och går eller i speciella situationer. Då kan det handla om så kallad fobisk yrsel.
Du kan också lägga dig i sängen på en sida och sedan vända dig så att du ligger på andra sidan. Blir du yr av det är det sannolikt godartad lägesyrsel du har råkat ut för.

Då ska du söka hjälp
Om du har yrsel tillsammans med något av följande symtom:
Smärta, svårt att svälja eller tala, domningar, förlamning, dubbelseende, ont i örat, svårt att hitta ord.

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Din trötthet kan bero på många saker.

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand. Här är bästa metoderna!

Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.
Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

17 vanliga frågor och svar om ditt hjärta

Det kan vara svårt att veta vilka symptom från hjärtat som man ska ta på allvar. (Bild från Thinkstock)

Cecilia Linde, professor och överläkare på hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset, svarar på kvinnors vanligaste frågor om hjärtat.
Läs mer: 17 vanliga frågor och svar om ditt hjärta

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…