FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Anna drabbades av kristallsjukan: "Jag var helt hjälplös av yrseln"

17 maj, 2017 
AvMargareta Eldh
Anna drabbades av kristallsjukan.
Anna led av otäcka yrselattacker som fick hela världen att snurra. Tills hon lärde sig två knep som fick stopp på snurret för gott.
Annons

Anna Erixon, 44, minns sin första yrselattack för fyra år sedan med en rysning. Hon var på semester och campade med sin dåvarande sambo och sina tre tonårsdöttrar. Anna vaknade tidigt en morgon av att hon var våldsamt yr.

– Det kändes som om sängen vändes upp och ner. Allt snurrade med en enorm kraft. Jag blev livrädd att det var något allvarligt fel på mig, säger hon.

6 tecken på att du kan befinna dig i klimakterietBrand logo
6 tecken på att du kan befinna dig i klimakteriet

Yrseln gjorde att allt snurrade

Trots värmen skakade hon som ett asplöv av chocken. När hon lugnat ner sig tänkte Anna, som är massör och zonterapeut, att yrseln kanske berodde på att hon var spänd i axlar och nacke.

– Hela dagen masserade jag nacken men det hjälpte inte. Så fort jag tippade huvudet bakåt eller neråt började allt snurra igen.

Annons

Efter något dygn klingade den värsta yrseln av.

– Det var en sådan lättnad när yrseln försvann. Jag är van att ha full kontroll och yrseln gjorde mig hjälplös. Jag kunde inte ens dammsuga utan att allt snurrade!

Men för två år sedan slog yrseln till igen: Anna vaknade än en gång med den fruktansvärda känslan av att vara i en karusell som snurrade i hög fart.

– Jag satte mig käpprakt upp i sängen och karusellen stannade en aning. Att gå utanför dörren var inte att tänka på. Jag fick hålla mig i väggarna för att ta mig fram.

Anna drabbades av kristallsjuka.
Anna drabbades av kristallsjuka.

Till och från under hela den sommaren drogs Anna med yrselattacker. Så fort hon tippade huvudet bakåt eller framåt kom yrseln tillbaka. Hon försökte hela tiden undvika att titta upp eller titta ner. Balansen påverkades också negativt.

Annons

– Jag hade svårt att vada ut i vattnet och bada eftersom de små vågorna gjorde mig ostadig.

Behandlingen mot kristallsjukan fungerade inte

Efter att ha sökt information på nätet förstod Anna till sist att det kunde vara kristallsjukan hon hade drabbats av. Hon sökte hjälp på vårdcentralen. Mycket riktigt, läkaren förklarade att små partiklar i örat hade hamnat på fel plats. En vridmanöver, Epleys manöver, skulle få dem att rulla tillbaka. En sjukgymnast skulle göra manövern, som används framgångsrikt mot kristallsjuka. Men på Anna hjälpte den inte. Tvärtom blev hon bara ännu mer yr.

– Det gungade mer än tidigare, och nu började det snurra vertikalt i stället. Jag fick hjälpas ut till bilen, jag kunde inte gå själv. Jag var jättebesviken och rädd, tänk om jag aldrig skulle bli bra!

Sjukgymnastens manöver fungerade inte på Anna.

Fortsatte jobba med övningar

Att vridningen inte hjälpte Anna tror hon berodde på att sjukgymnasten som utförde den var oerfaren. En annan förklaring är att det finns upp till sex olika varianter av kristallsjukan och att alla behandlas på olika sätt. Under hösten hankade hon sig fram mellan hemmet och jobbet.

Annons

– Jag hade läst att kristallsjukan kan läka ut av sig själv och ställde in mig på att vänta. Men att tvingas leva med yrsel ett helt år till fixar jag inte, tänkte jag. Då ger jag upp.

Hon började googla och hittade en annan övning, half somersault maneuver (halv kullerbytta-manöver) mot kristallsjuka.

– Man skulle göra övningen när det snurrade som värst. Jag var livrädd och gick en hel dag och samlade mod.

När helgen kom och Anna drabbades av ännu en yrselattack satte hon sig på knä och gjorde övningen. Först tippade hon huvudet upp och sedan helt ner.

– Övningen framkallar en yrselattack och visst kände jag att det snurrade. Men efter några minuter släppte yrseln.

”Övningen framkallar en yrselattack och visst kände jag att det snurrade,” säger Anna.

Kristallsjukan försvann

Anna upprepade manövern vid varje attack under några dagar och blev sakta bättre. Attackerna blev färre och färre.

Annons

Hon följde även rådet att under en veckas tid sova på den sida där det friska örat sitter.

– Då försvann yrseln helt!

Efter att ha dragits med yrsel under sju månader blev Anna helt besvärsfri.

Visst har hon funderat en hel del på varför hon drabbades.

– Den vanligaste orsaken till kristallsjuka är att man fått ett slag mot huvudet. Men det stämmer inte på mig. Min egen teori är att den har ett samband med stress. I dag försöker jag att ta det lugnare, sätta gränser och våga säga nej till sådant jag inte vill eller orkar.

Så snart Anna känner en släng av yrsel igen gör hon sin övning.

– För mig har den fungerat bäst och det fantastiska är att den hjälper på bara någon minut!

Foto: Emil Nyström

Annons