Viktplatå? Så får du igång förbränningen igen!

Ibland tar det tvärstopp på vågen – och hur du än försöker så verkar viktminskningen ha stannat av. Likaså när det kommer till träning. Du springer samma runda gång på gång, men tiden förbättras aldrig.

Då har du hamnat på en platå. Eller om man formulerar det lite annorlunda: Du har hamnat på en plats där förutsättningarna har förändrats. För det är egentligen så det ligger till, menar Louise Andersson, personlig tränare, kostrådgivare och forskare som driver kost- och PT online-tjänsten vetenskapshalsan.se.

– När du tränar och försöker gå ner i vikt så börjar du på en plats, med vissa förutsättningar och en viss vikt, men går sedan vidare till en annan, du tappar några kilo till exempel. Då kommer dina villkor att ändras, vilket kan göra att vikten står stilla. Och det är likadant vid träning, säger hon.

Läs också: Så blir du av med envist magfett!

Louise menar att det finns några saker att ta hänsyn till innan man gör några förändringar i sin kost och träning. Först och främst är det viktigt att ta reda på om det verkligen är en platå man har hamnat på.

– Vill du gå ner i vikt, ta reda på om du verkligen ligger på ett kaloriunderskott. Du kanske äter mer än du är medveten om till exempel. Prova att kostregistrera det du äter under några dagar. Och hur är det med träningen, mäter du dina resultat? Eller går du på en känsla att du inte förbättrar dig? Låt i så fall det konkreta vara avgörande, säger hon.

Det är även viktigt att ge platån lite tid.

– Med vikten kan du vänta ett par veckor innan du ändrar på något, träningen kan du vänta ännu längre med. Det är viktigt att följa samma träningsupplägg ett tag, gärna under ett par månader, säger Louise.

Läs också: Smarta strategier för att nå din drömvikt

Hur du sedan går till väga är naturligtvis individuellt, men det finns några riktlinjer att följa.

– Det viktiga tycker jag är att du hittar din målbild. Varför vill du gå ner i vikt eller vad vill du uppnå med din träning? På så sätt är det lättare att hitta motivationen att gå vidare, även om det tagit stopp just nu.

– Sedan brukar det tyvärr vara så enkelt att man många gånger äter mer kalorier än vad man tror, eller tränar lite för lite för att kroppen ska svara positivt.

Kolla hur mycket kalorier maten innehåller i vår smarta kaloritabell! Klicka här!

Därför går du inte ner vikt – trots att du äter nyttigt

Undrar du varför du inte går ner i vikt? Kolla om du hamnar i någon av dessa 8 fällor!

Läs också: Därför går du inte ner vikt – trots att du äter nyttigt

Utvald läsning