8 smarta strategier för att behålla din drömvikt

02 feb, 2017 
Så håller du drömvikten.
Har du nått målet och lyckats gå ner de där envisa extrakilona? Grattis! Nu kommer nästa utmaning – att behålla den nya vikten.
Annons

Många rivstartar sitt hälsosamma liv i januari och lyckas gå ner sina extrakilon efter jul och nyår. Det svåra är ofta att behålla viktnedgången.

Här är åtta opraktiska tips på hur du lättare kan undvika att gå upp i vikt igen.

1. Tänk positivt

Klappa dig själv på axeln. Du har ju nått din målvikt. Var nöjd och stolt över det. Nu är det inte läge att börja hitta andra fel på kroppen. Titta på dig själv i spegeln varje dag och tänk ”vad snygg du är”. Det kommer att hålla dig motiverad att behålla din nya vikt.

Läs mer: Tänk dig pigg, stark och lycklig

2. Sluta inte äta

Det finns ingen anledning att gå på svältdiet för att du är rädd att gå upp i vikt igen. Det kommer bara leda till att du i slutändan tar igen de förlorade kalorierna – och detta är något som får dig att gå upp. Ät hälsosamma, regelbundna måltider – varken mer eller mindre än kroppen behöver.

Läs mer: Räkna ut ditt kaloribehov – hur mycket behöver du?

Annons

3. Ät med dina sinnen

Recept.se Nyhetsbrev

Det tanklösa mumsandet framför teven kan mycket väl vara en av bovarna bakom din viktuppgång. Ät därför med dina sinnen. Det hjälper dig att äta långsammare, vilket gör att du lättare känner dig mätt. Tänk efter hur maten smakar och luktar.

Läs mer: Utöva mindfulness och få en snyggare figur!

4. Fortsätt att röra på dig

Daglig motion är viktigt för din hälsa, oavsett om du vill gå ner i vikt eller behålla din vikt. Gör det till en vana att röra på dig varje dag: prova på en ny gruppträning på gymmet, lek med barnen i lekparken eller ta en promenad med hunden eller väninnan. Gör aktiviteter som du tycker om, då känns de inte som något tvång.

Läs mer: Res dig upp och rasa i vikt

5. Styrketräna

Styrketräning bränner fett och ger dig en stark och tonad kropp. Om du har en del överskottshud efter din viktnedgång kan konditionsträning vara ett bättre alternativ.

Läs mer: Bästa träningen för att bli av med fett runt magen

Annons

6. Hitta stöd i omgivningen

Övertyga din make, bästa kompis, kollega eller några grannar att hoppa på ditt nya, nyttiga liv. Att ha stöd omkring sig kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår. Ni kan peppa varandra – och pusha varandra åt rätt håll.

Läs mer: 7 anledningar att träna med en vän

7. För dagbok över kost och träning

Forskning visar att ett effektivt sätt att gå ner i vikt är att skriva ned vad man äter och dricker. Detta kan få dig att tänka till en extra gång innan du beställer pommes frites till hamburgaren – och i stället motivera dig att ta en sallad som tillbehör i stället. Att skriva in din träning i en almanacka kommer också att uppmuntra dig till att hålla dig till träningen.

Läs mer: Kolla in vår smarta kaloritabell!

8. Drick mycket vatten

Hungern som dyker upp innan det är dags för lunch kan egentligen vara ett tecken på att du är törstig. Drick därför mycket vatten under hela dagen. Ha en kanna bredvid dig på jobbet och en flaska i handväskan.

Annons

Läs mer: Öka förbränningen med vanligt vatten

Källa: Sheknows.com

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

LÄS MER:

Enkla övningar för härlig vinterträning utomhus

Annons