BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så blir du av med envist bukfett – 6 effektiva knep!

23 nov, 2017 
Fettet på magen har ofta en tendens att vara extra svårt att göra sig av med. Här är knepen som hjälper dig att till ett sundare bukomfång!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Uppdaterad 7 juni 2019.

Bukfetma ökar drastiskt i Sverige och trenden är förknippad med en rad hälsofaror, bland annat diabetes typ 2. Men trenden går att bryta! Med enkla livsstilsförändringar kan du få snabb effekt, både när det gäller kosten och träningen. Här guidar några punkter att få in i vardagen om du vill få ett sundare bukomfång!

Mindre bukfett – ät och träna så här

1. Ät mer fibrer

Får du i dig mycket kostfibrer håller du dig mättare och det är mindre troligt att du stoppar i dig onödiga extrakalorier. Dessutom motverkar fibrer förstoppning, som kan ge dig en uppsvälld mage. Läs mer om fibrer här: Ät kostfiber och gå ner enkelt i vikt

2. Konditionsträna i intervaller

Att köra intervallträning – där du varvar mellan att ta ut dig till max och att vila eller sakta ner tempot – har visat sig mer effektivt för fettförbränningen än att träna i samma tempo hela tiden. En studie i International Journal of Obesity visar att du bränner mer fett på ett 20-minuters spinningpass med intervaller än du gör på ett 40-minuterspass där du kör samma intensitet hela träningspasset. Läs mer intervallträning här: ”Går jag ner i vikt av att träna intervaller?”

Annons

3. Styrketräna med vikter

Vill du bli av med fett gäller det att höja kroppens förbränning. Det gör du enklast genom att bygga muskler. En studie från Harvard University i USA visar att styrketräning med vikter 20 minuter om dagen är det mest effektiva sättet att minska midjemåttet. Läs mer om träning mot bukfetma här: Bästa träningen för att bli av med fett runt magen

4. Träna magen effektivt

Du kan inte punktförbränna bort fett från midjan genom att göra magövningar. Men du kan forma magmusklerna och få bättre hållning! Klassiska situps stärker vissa av magmusklerna, men sikta på att göra ett flertal olika typer av magövningar för att komma åt alla muskler.

5. Fasta på morgonen

Att följa 16:8-metoden – där du fastar 16 timmar per dygn och äter alla dygnets måltider inom ett 8-timmarsfönster – är ett effektivt sätt att minska midjemåttet, utan att dra ner på kalorierna. Det har ett australiensiskt forskningsteam konstaterat i en studie där deltagarna hoppade över frukosten och åt dagens första måltid vid lunch.

Annons

Vill du äta frukost kan du istället fasta på kvällen. Du kan då exempelvis äta en lätt middag innan klockan 16 och sedan frukost vid 8 nästa morgon.

6. Skippa sötningsmedel

En färsk forskningsrapport från University of Texas visar att du är mer benägen att drabbas av bukfetma om du dricker mycket lightläsk, detta trots att läsken inte innehåller några kalorier. Anledningen antas vara att sötningsmedlen i läsken höjer blodsockret och sänker glukostoleransen, vilket får kroppen att lagra fett.

Tänk på att även sockerfria tuggummin och halstabletter samt sockerfri, smaksatt yoghurt och kvarg innehåller sötningsmedel.

Källa: WomensHealth.com

AV: Malin Karlberg BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Så minskar du midjemåttet utan att äta mindre

Lightläsk kan öka ditt midjemått

4 effektiva magövningar som tar på djupet

Testa vår kurs:

Bränn fett-puffbild
Annons