Tappa kilon med hormonmetoden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Dina hormoner gör mer än att påverka humöret. De har också en avgörande koppling till din ämnesomsättning, aptit och sötsug. Och de påverkar var på kroppen du tenderar att lägga på dig extrakilon. Stresshormonet kortisol kan göra att kilona sätter sig kring midjan, och när kalorierna sätter spår kring midja och stuss är det kanske obalans av östrogen som är orsaken.

Hormonmetoden, skapad av författaren Natasha Turner – som också skrivit boken The Supercharged Hormone Diet, bygger på sund mat och sunda vanor, där hormonell balans är nyckeln till en lyckad viktnedgång.

Tecken på hormonell obalans

Insulin, kortisol, östrogen är exempel på hormoner som kan orsaka viktuppgång. Dåliga mat- och livsvanor kan snabbt skapa obalans, och beroende var på kroppen ditt fett samlas kan du klura ut vilket eller vilka hormon som är orsaken.

Kärlekshandtag eller fett på armarna?

Insulin är ett blodsockerreglerande hormon som är kopplat till vad och hur ofta vi äter. Klassiska kärlekshandtag, fettansamlingar strax under bh-kanten, och fett på överarmarna och rygg beror ofta på för höga halter av insulin. Dåliga matvanor, för mycket, för sött eller för ofta, stress och alkohol kan orsaka obalans i insulinproduktionen.

Tecken på insulinobalans

Övervikt

Ofta hungrig

Trött efter maten

Fettansamlingar på rygg, överarmar och kring övre delen av midjan

Lösning

Krydda med kanel

Enligt Natasha Turner har den klassiska kryddan en blodsockersänkande effekt. Strö gärna lite över morgongröten.

Maxa med magnesium

Magnesium stabiliserar också blodsockret enligt Turner. Ät med fördel gröna bladgrönsaker, bovete, nötter och frön.

 

Läs mer: Bli pigg och smal – med hormonell balans!

 

Vill du gå ner i vikt inför badsäsongen?

'); jQuery('#polls-53').detach().appendTo('#polls-53-wrapper'); jQuery('#polls-53-loading').detach().appendTo('#polls-53-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

 

Fett på magen?

Kortisol är ett stresshormon som ökar i produktion vid stresspåslag och sömnslarv. Sömnsvårigheter, hungerattacker under natten, minnessvårigheter och en tendens att lägga på sig på magen

Tecken på kortisolobalans

Svårighet att sova

Sug efter fet mat

Dålig sömn med vaken tid mellan 02.00 och 04.00

Lösning

Måltider och hålltider

Slarva inte med mängden mat, kvaliteten på det du äter eller hur ofta. Börja dagen med proteinrik kost som mättar länge och håller blodsockret jämnt. Överdriv inte träningen, det stressar också kroppen, och var noga med att varva ner och hitta lugnet efteråt.

Basa med basilika & kamomill

Thaibasilika kan du med fördel prova i matlagningen, kryddan sägs nämligen ha en stressdämpande effekt. Den återfinns också i torkad form i te, låt den gärna samsas med kamomill i tepåsen, som också har en rogivande effekt.

 

Läs mer: PT-tips: Så får du bort ”kärlekshandtagen”

 

Fett kring mage eller rumpa

Är du i, eller har passerat, övergångsåldern och har fett kring magen? Då kan det vara östrogen, det kvinnliga könshormonet, som är orsaken. Även kvinnor som inte nått klimakteriet kan påverkas, men då sätter sig oftast fettet kring stuss och höfter, menar Natasha Turner.

Tecken på östrogenobalans

Sötsug

Svullen efter måltider

Trög matsmältning

Humörsvängningar

Trött efter måltider

Lösning

Ducka för fytoöstrogen

Har du för mycket östrogen, gäller främst innan klimakteriet, bör du undvika kost med höga halter fytoöstrogen, ett växtämne som liknar östrogen, och som bland annat finns i  jordgubbar, krossade linfrön och sojaprodukter. Har du underskott, som ofta är orsaken till obalans efter klimakteriet, kan du istället äta större mängder av dessa livsmedel. Frukt och grönt med låga nivåer av fytoöstrogen är till exempel granatäpple, päron och äpple.

Välj ekologisk

Kemikalier, plast och bekämpningsmedel kan innehålla substanser som skapar hormonell obalans. Välj ekologiska produkter i första hand, och ducka för BPA-plast och fisk som kan innehålla större mängder kvicksilver.

 

Läs mer:  Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet

 

Källor: The Supercharged Hormone Diet, Aftonbladet Wellness, Wikipedia, iForm, Hormone Dieting

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

 

 

 

 

Redaktionens tips
Dela på: