9 gånger du känner dig hungrig – fast kroppen vill ha något annat...

Hungrig jämt?

Vi alla känner nog igen oss i att vissa dagar tar suget aldrig slut. Och ibland blir vi hungriga trots att vi åt för bara någon timme sedan. Är du alltid hungrig? Då kan det bero på något av detta.

9 anledningar till att du är hungrig – när du egentligen behöver något annat:

1. Du är uttorkad

Ibland signalerar kroppen hunger när den egentligen behöver vätska. Drick ett stort glas vatten och sysselsätt dig i 20 minuter för att se om du fortfarande är hungrig.

2. Du har sovit dåligt

Sömnbrist kan höja nivåerna av ghrelin vilket är ett hormon som stimulerar aptiten. Se till att alltid få 7-9 timmars sömn varje natt.

3. Du äter halvfabrikat

Halv- och helfabrikat innehåller dels för lite fiber för att du ska hålla dig mätt en längre tid men har också en tendens att höja ditt blodsocker som sedan sänks och gör dig ännu mer hungrig.

Läs också: Hungrig hela tiden? 7 anledningar till falsk hunger

4. Du är stressad

Efter en lång och jobbig dag är det lätt att man tar till innehållet i kylen för att varva ner. Gå istället på en yogaklass, ta en promenad eller lyssna på musik för att komma ner i varv.

5. Du äter för lite protein

En lunch på pasta och tomatsås är enkelt, billigt och du blir mätt för stunden – men bara någon timme är du hungrig igen. Se till att du äter protein till varje måltid för att ha en lång mättnadskänsla.

6. Du äter för lite fett

Precis som protein håller fett oss mätta länge. Fett har en väldigt liten påverkan på blodsockernivån vilket gör att du håller din hunger (och ditt humör!) jämnt under dagen.

7. Du hoppar över måltider

Vänta inte med att äta mat tills du är helt skakig av hunger. Försök att äta var tredje timme och gå absolut inte mer än fem timmar mellan målen. Vet du med dig att du ska vara borta ett tag, till exempel på ett långt möte, kan du ta med dig nötter eller äta ett litet mål strax innan. På så sätt håller du dig borta från att bli panikhungrig för att du inte har hunnit med en måltid.

Läs också: Enkla knep – så får du kontroll över hungern

8. Du äter för snabbt

Ibland är vi så stressade att vi slänger i oss maten. Då hinner inte hjärnan registrera att vi äter vilket gör att vi ibland känner oss mer hungriga än vi egentligen är. Det är precis vad som händer när vi är panikhungriga, slänger i oss mat och därefter får matkoma för att vi upptäcker hur mätta vi är. Tugga långsamt och fokusera på smakerna så kommer du att upptäcka att du blir mätt snabbare och mer naturligt.

9. Du äter för lite

Se till att du verkligen blir mätt när du äter dina måltider. En bra måltid innehåller protein, bra fett och  långsamma kolhydrater. Ös på med grönsaker och du slipper börja kika mot snackshyllan efter en timme.

Källa: health.com

Foto: Thinkstock

 

5 anledningar till att du alltid är hungrig

Läs också: 5 anledningar till att du alltid är hungrig

 

 

Utvald läsning