5 anledningar till att du alltid är hungrig

Vad vill egentligen din kropp när den hela tiden signalerar att du är hungrig? För ett ständigt behov av mat har vi ju inte.

Däremot kan det vara så att din kropp är i behov av näring. Eller så är det helt enkelt så att du har svårt att skilja på riktig hunger och sug.

Här är hur som helst några vanliga anledningar till din ständiga hunger:

Du har tråkigt

Även om du inte har ett behov av mat kan olika situationer signalera efter mat ändå, till exempel när du är uttråkad, deppig eller stressad. Försök i stället att hitta orsaken och gör något åt det. Gå en promenad om du har tråkigt till exempel.

Du är på bra humör

Precis som vid annat känsloätande kan glädje ge ett sug efter något gott. Försök att koppla varje situation till din hunger: Är jag verkligen hungrig nu eller kommer suget någon annanstans ifrån? Det går ju att fira något kul med annat än mat.

Din diet är för restriktiv

Om du hela tiden tänker på mat kan det bero på att du inte tillåter dig själv att äta tillräckligt. Se över din kost. Kanske den behöver bli mer tillåtande. Äter du kanske för sällan? Behöver du klämma in ett mellanmål? Finns det något du blir mättare av än annat, till exempel proteiner? Ät då mer protein.

Du behöver mer näring

Okej, ett sötsug kanske inte alltid är ett tecken på att du behöver äta mer socker – men faktum är att kroppen kan skicka signaler utifrån vad den behöver få i sig. Testa att lyssna på signalerna, men ät allt med måtta.

Du är hungrig på riktigt

Känner du dig hungrig och samtidigt energilös och trött – du kanske till och med har lite huvudvärk – då är det nog riktig hunger det handlar om. Lär dig hur din riktiga hunger känns, så kommer du kunna identifiera skillnaden mellan hungern och ett sug. Däremot är det ju inte farligt att vara lite hungrig. Många tror att mättnad innebär att man ska vara proppmätt, men då har det snarare gott för långt åt det hållet. Lagom är bäst!

Källa: prevention.com

Bild Thinkstock

 

Utvald läsning