Så går du ner i vikt utan att vara hungrig

gå ner i vikt med rätt kost!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En vanlig missuppfattning är att man går ner i vikt genom att hoppa över måltider. Men studier visar att den som äter 4-5 mål dagligen är bättre på att hålla koll på kaloriintaget än den som äter 1-2 stora måltider. Regelbunden kost är jätteviktigt vid viktnedgång.

Här är några tips på hur du kan äta för att hålla hungern borta och samtidigt gå ner i vikt.

Läs också: Hungrig hela tiden? 7 anledningar till falsk hunger

 

1. Välj fullkorn och fibrer

Fullkorn och fibrer mättar länge. Satsa därför på fullkornsbröd, fullkornspasta och havregrynsgröt. Toppar du maten med frukt och bär får du en extra fiberboost! Kontrollera innehållet på maten så ser du högt fiberinnehåll produkten har.

2. Ät mer grönsaker, frukt och bär

Om du blir hungrig mellan målen – välj i första hand frukt och var restriktiv med nötter som ger extremt mycket energi. Vill du dra ner på kolhydrater, byt ut all en del pasta mot grönsaker, så sparar du en del kalorier. Se alltid till att fylla minst halva tallriken med grönsaker.

Läs också: Maten som gör att du tappar kilon – utan hunger!

3. Välj hälsosam snabbmat

Det går att hitta snabbmat är kalorisnål. Men var alltid försiktig med såsen. En bakad potatis är ett hälsosamt alternativ tills den fylls med sås gjord på majonnäs. Här kan du ta del av vår lista på hur många kalorier snabbmaten innehåller.

Några smala alternativ:

  • Sallad med fettfri dressing
  • Grov baguette
  • Wraps
  • Bakad potatis
  • Falafel
  • Sushi

4. Drick mycket vatten

Drick ett glas vatten eller två innan du ska äta, eller när du känner ett sug efter något onyttigt. Många förväxlar nämligen hunger och sug med törst. Några fruktskivor i vattnet eller en kopp örtte kan öka mättnadskänslan, eftersom smaklökarna används.

Dessutom kräver fiberrik mat vätska för att kunna svälla i magen och ge mättnad. Utan vatten finns risken istället att du blir förstoppad.

Läs också: Enkelt knep – så får du kontroll över hungern

5. Ät mindre och långsamt

Många har svårt att veta hur mycket man ska äta. Uppfattningen om vad som är en normal portion kan lätt missuppfattats eftersom många restauranger och snabbmatskedjor serverar enorma portioner. Ät långsamt och njut av maten, så du lär dig att uppskatta mindre portioner. Dessutom registrerar hjärnan mättnadskänslan bättre om du äter långsamt.

6. Ät protein vid varje måltid

Protein ger en mättnadskänsla som varar längre än den man får genom kolhydrater och fett. Satsa på proteiner från magert kött, yoghurt, ost, nötter. Fisk , magert kött, kyckling och skinka är bättre än exempelvis bacon och salami.

Läs också: Skillnaden mellan psykisk och fysisk hunger

7. Ät en rejäl frukost

En rejäl frukost, med exempelvis gröt eller ägg, ger en bra start på dagen och minskar risken för att du ska bli hungrig alltför snabbt. Ät mycket fibrer och försök att få dig i 15-20 procent av det dagliga behovet redan nu.

8. Ät varm mat

Varm mat mättar bättre än kall! Om du äter en kall måltid – avsluta gärna med en kopp grönt té!

Läs också: 5 anledningar till att du alltid är hungrig

9. Rör på dig

Forskning visar att motion ökar hjärnans förmåga att känna mättnad. Vissa som äter för mycket och sällan rör på sig saknar en viss förmåga att känna fysisk mättnad. Det innebär att de behöver mer mat än andra för att känna sig mätta.

10. Sugen på något annat?

Vill du egentligen ha en kaka – eller en kram? Alla luckor kan inte fyllas med mat. Ibland är vi mer sugna på lycka och kärlek än mat, men tenderar att hamna i kylskåpet i stället. Fråga dig själv vad du verkligen behöver, och om du använder mat för att uppfylla ett känslomässigt behov.

Av: Anna Sundesten

Källa: KK.no och Marie Tegnér

Bild: Thinkstock

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor läs mer och börja direkt här!

 

 

Redaktionens tips
Dela på: