BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Dr Michael Mosleys bästa tips för dig som vill gå ner i vikt

02 nov, 2021 
Dr Michael Mosley och kvinna som har gått ner i vikt
Dr Michael Mosley har hjälpt många att gå ner i vikt, och till ett hälsosammare liv. Här är fem tips han ger till alla som vill och behöver tappa kilon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Det finns många olika vägar att gå när det gäller viktminskning men i slutändan handlar det ju oftast om att se över hur man lever. Att kanske äta bättre mat, mindre av inte så bra mat, och att röra på sig mer.

Dr Michael Mosley hjälper folk ner i vikt

Dr Michael Mosley har hjälpt många att hitta en hållbar och hälsosam livsstil, bland annat genom att gå ner i vikt om det behövs. Han grundade en gång 5:2-metoden, där man drar ner på kaloriintaget två "fastedagar" i veckan.

I den nya, uppdaterade 5:2-metoden begränsar man kalorier till 800 (tidigare var det färre kalorier) på två fastedagar som man har i veckan. Övriga fem dagar i veckan äter man hälsosam medelhavskost med lite färre kolhydrater.

Annons

Tanken är dels att man håller kaloriintaget nere totalt genom att äta färre kalorier på fastedagarna. Men också att man med ett par fastedagar i veckan känner sig mättare på mindre portioner och även äter mindre under de dagar man äter medelhavskost.

Mosleys bästa tips för att gå ner i vikt

Utöver att äta så här så har Michael Mosley även några fler tips för den som vill gå ner i vikt.

1 Fasta minst 12 timmar per dygn

Dr Michael Mosley tipsar om att fasta minst 12 timmar varje natt, för att magen ska få vila och kroppen hinna återhämta sig ordentligt. Det här gör också att man inte småäter på kvällen till exempel.

Välj själv det som passar dig bäst men börja till exempel med att äta frukost vid åtta och att då inte äta något mer efter klockan 20. Du kan också gå vidare till att äta mellan tio timmar, till exempel 9–19, eller att äta under ett åtta timmars-fönster om det passar dig.

2 Ät alltid en proteinrik frukost

Mosley rekommenderar alla att börja sin dag med att äta ägg i någon form, eller något annat proteinrikt och mättande som kommer att hålla dig mätt längre än till exempel vitt bröd eller flingor.

Annons

Det här gör att du står dig längre och minskar risken både för att småäta mellan större mål och att äta för mycket när du äter nästa gång.

3 Ät medelhavskost & färre kolhydrater

I medelhavskost som Dr Mosley förespråkar äter man mycket grönsaker, fisk, baljväxter, frukt, nötter … och bra fetter. Han tycker också att man kan dra ner på kolhydrater och prioritera protein.

I medelhavskost äter man inte så mycket av kött och mejeriprodukter men desto mer av baljväxter, bönor, fisk med mera när det gäller protein. Mosley förespråkar generellt näringsrik och mättande mat.

4 Kom upp i puls tre gånger i veckan

Enbart träning är enligt Mosley inte vägen till att bli av med till exempel envist bukfett. Men däremot förespråkar han träning för att sänka blodsockernivåer, minska risk för att lagra på sig fett och för att komma i bättre form.

Högintensiv intervallträning rekommenderar Mosley och kallar det för ”ett mycket effekt sätt att komma i form”. Att det går snabbt att göra underlättar också.

Annons

Mosley rekommenderar till exempel att cykla 10 minuter tre gånger i veckan och därefter göra några styrkeövningar. Alternativ är att springa fort, springa i trappa eller göra något annat som får upp pulsen. Jobba i max 30 sekunders-intervaller.

5 Sov en extra timme varje natt

Om vi inte sover ordentligt så påverkar det ämnesomsättningen och kroppen kan inte bearbeta maten lika effektivt menar Mosley. Att sova en timme extra kan alltså i teorin hjälpa när man vill gå ner vikt.

När vi sover jobbar kroppen med att återställa både hormoner och celler. Hur vi sover påverkar allt ifrån aptit och sug till hur bra matval vi gör.

Källa: The fast 800, Foto: TT

Annons