10 timmars-dieten: Därför går du ner i vikt med periodisk fasta

10 timmars-dieten är en periodisk fasta som kan hjälpa dig gå ner i vikt på ett enkelt sätt
5 saker som hjälper dig gå ner i vikt
1:23

Efter reklamen: 5 saker som hjälper dig gå ner i vikt

(1:23)

Slå på ljud

Periodisk fasta har i många år varit en populär metod att ta till för att gå ner i vikt men också för att få bättre hälsa. Det finns väldigt enkla varianter av periodisk fasta, där man bara äter i olika tidsintervaller.

Det kan handla om allt ifrån den populära metoden 5:2, där man äter som vanligt i fem dagar och lever kalorisnålt i två dagar, till att välja att bara äta under några timmar varje dag och låta kroppens matsystem vila resten av dygnet.

Nyfiken på periodisk fasta? Så kommer du igång

Så fungerar 10-timmars dieten, en periodisk fasta

En variant av periodisk fast är 10-timmars dieten. Det här är en diet som har stöd av forskning. Det är en enkel diet att hålla sig till och går ut på att man väljer ut vilka tio timmar på ett dygn man vill äta sina måltider, men man äter som senast sin sista tugga klockan åtta på kvällen.

Resten av dygnets 14 timmar låter man helt enkelt bli att äta, men kan dricka vatten, te eller kaffe (utan mjölk eller socker i då).

Ofta kan den här metoden betyda att man äter frukost lite senare än man kanske brukar och/eller middag lite tidigare. Man äter till exempel mellan 8 och 18, 9 och 19 eller 10 och 20. Man väljer själv efter vad som passar just ens egna behov.

10 timmars-dieten: periodisk fasta

Studier: Fastan kan ge viktnedgång och bättre hälsa

Man har gjort många olika studier på periodisk fasta. I en av de senare fick personer med metabolt syndrom – där man bland annat får bukfetma, högt blodsocker, blodtryck och större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar – testa 10 timmars-dieten i tre månader.

De åt alltså under en tio-timmars period varje dygn, resten av tiden drack de bara vatten. Man såg på matvanorna före och såg att de flesta åt under 14 timmar i vanliga fall.

Efter att bara ändrat tiden de åt på hade de efter tre månader i snitt minskat tre kilo, 4 procent i midjemått, sänkt blodtryck och fått bättre kolesterolvärden.

Och det finns fler studier med liknande resultat.

Det här händer egentligen i kroppen när du fastar

Varför kan 10 timmars-dieten fungera?

Någon som tror på 10 timmars-dieten är nutritionisten Jeanette Hyde, som har skrivit en bok om den – 10 timmars-dieten: Periodisk fasta för lägre vikt och starkare immunförsvar (Bonnier fakta).

Hon bygger boken på forskning och i boken ger hon följande förklaringar till att 10 timmars-dieten kan fungera för att gå ner i vikt.

Du minskar naturligt på kaloriintaget

Även om deltagarna i studierna uppmuntrades att äta sin vanliga kost så minskade de generellt sin intag med cirka 20 procent när de slutade äta tidigare.

Du kan känna dig mindre hungrig

Att äta under en begränsad period kan öka mättnadshormoner och minska på hungerhormoner. När vi låter matsmältningssystemet återhämta sig ordentligt kommer de här hormonerna lättare i balans.

Du ökar chansen att hinna förbränna det du äter

Genom att inte äta för sent så ökar chansen för att de kalorier du äter hinner förbrännas innan du lägger dig.

Fettförbränningen kan öka

Kroppens förbränning kan förändras när matsmältningssystemet får vila. Bland annat genom att kroppen väljer att bränna fett på morgonen innan den har ny mat att "ta" av.

Lägre insulinnivåer ger mindre fettinlagring

Med fasta i över tolv timmar sjunker i regel insulinnivåerna, vilket kan göra att fettinlagring förhindras.

Källa: 10 timmars-dieten: Periodisk fasta för lägre vikt och starkare immunförsvar (Bonnier fakta). Foto: TT

Utvald läsning